Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2020/10/Jean-specialist-Timothy-Only-for-Men-Alkmaar.jpg

Een interview met onze jeans expert Timothy Denim expert vertelt alles over de spijkerbroek die jij in je kast hebt hangen!

Interview jeans expert Timothy Only for Men

Van de pasvorm tot de wassing, alles aan een jeans moet kloppen om het jouw nieuwe favoriet te maken. De spijkerbroek is niet meer weg te denken uit de mannelijke garderobe, daarom vertelt Timothy uit onze winkel in Alkmaar je alles over jouw spijkerbroek en zijn liefde voor denim.

Vertel eens, hoeveel jeans heb jij zelf in je kast liggen?

“Ondertussen heb ik een aardige collectie jeans opgebouwd. Ik denk dat ik op dit moment zo’n 25 tot 30 jeans in mijn kast heb liggen in verschillende fabrics en wassingen.”

Waar laat jij je spijkerbroek in je kast?

“Dit is geheel afhankelijk van de jeans. Mijn raw denims leg ik netjes neer of hang ik op. Dit doe ik zodat er geen ongewenste vouwen in komen die op den duur zichtbaar worden. Een raw denim is namelijk compleet ongewassen, zodat de drager hier op den duur zelf de draagsporen in maakt (zoals zichtbaar op de foto hiernaast). Hierdoor wordt elke spijkerbroek heel persoonlijk voor de drager. Alle stretch denims en andere soorten vouw ik netjes op in mijn kast.’’

Hoe kan je jeans het beste wassen? Of wat is jouw go-to alternatief?

“Ik adviseer de klant eigenlijk altijd om hun jeans zo min mogelijk te wassen. Een groot misverstand over jeans is, dat mensen vaak denken dat een jeans heel snel vies wordt. In de realiteit valt dit vaak wel mee, afhankelijk wat je ermee doet natuurlijk. De jeans gaat het mooist en het natuurlijkst ‘leven’ als je de wasbeurten zo lang mogelijk uitstelt. Raw denims zou ik bijvoorbeeld pas na een jaar de eerste wasbeurt geven.”

Hoe kan je het beste een distressed jeans wassen?

“Mijn advies voor het wassen van een distressed jeans eigenlijk ook zo min mogelijk. Om het verder doorscheuren van de jeans te voorkomen, kan je deze het beste binnenstebuiten in een waszak wassen.Zo kan de jeans in de wasmachine nergens aan blijven hangen. Dit raad ik sowieso aan bij jeans en andere gevoelige kledingstukken. Mocht je jouw denim overigens liever niet willen wassen maar wel willen dat hij lekker ruikt, dan bestaat er een ‘denim parfum’ van Mr. Black. Dit product geeft je jeans een neutrale frisse geur tussen de wasbeurten door.

Hoe voorkom je dat je nieuwe jeans afgeeft?

“Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, wel heb ik een goede tip, zodat een (donkere) jeans zijn kleur beter vasthoudt. Probeer eens een scheutje natuurazijn bij de was.”

Hoe zorg je ervoor dat een broek niet korter oogt na het wassen?

“Was je jeans op 30 graden. Ophangen helpt ook waardoor hij wat uitgerekter blijft. Of je kan eventueel met een relatief koude strijkbout de kreukels eruit strijken. Wees hier wel voorzichtig mee! Je wil de vezels in je spijkerbroek niet beschadigen met de hitte.”

Klopt het dat een jeans niet goed is voor het milieu?

“Eigenlijk is de kledingindustrie in zijn geheel niet goed voor het milieu. De focus word hierbij wel vaak op jeans gelegd. Er word bij het wassen van een jeans namelijk veel water gebruikt en ook chemicaliën om wassingen te creëren. Ik vind het jammer dat de focus zo op de jeans ligt, want juist in de denimbranche word heel erg gezocht naar alternatieve manieren om een jeans te produceren en dat is juist heel positief. Denk hierbij aan jeans gemaakt van biologisch BCI katoen en gerecyclede denims. Ook de was-processen en de bewerking van de jeans word steeds innovatiever en minder belastend. Denk aan waterbesparing tot 70 procent of het gebruik van lasertechnieken in plaats van chemicaliën voor de bewerkingen in de jeans. De merken Replay (met de Hyperflex Bio, Clouds en Re-used), Denham, Nudie en Levis zijn hier al bewust mee bezig. In mijn ogen ligt hier wel de toekomst.”

Meer over duurzame merken? Lees: “De meest stijlvolle manier om groen te doen.”

Zie je specifieke trends terugkomen voor het najaar wat betreft jeanswear?

“Wat je tegenwoordig veel ziet is dat de standaard lichte wassing in het voorjaar en donkere wassing in het najaar niet meer is. Dus je ziet dit najaar, naast de grijzige en donkere wassingen, ook redelijk wat lichte wassingen bij onder andere Denham, Replay, Scotch & Soda en Cast Iron. Ook gekleurde denims zie je deze herfst en winter veel. Vooral Scotch & Soda en Victim hebben hier een aantal mooie modellen van in de collectie. Replay laat zich ook hier weer gelden met een strakke Chino variant (de Zeumar) in een superstretch fabric.”

Wil jij de perfecte nieuwe jeans shoppen? Dan kan je een persoonlijke stijlafspraak maken bij Timothy in Alkmaar of een van zijn collega modeadviseurs in onze andere filialen. Een afspraak is geheel kosteloos, vrijblijvend en kan zelfs buiten de reguliere openingstijden van de winkel. Dat is nog eens gemakkelijk shoppen!

Deel dit bericht: