Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2017/11/Chinees-voetbal-Klein1.jpg

Hoe China de Europese voetbalwereld wil overnemen

Kunnen de spelers en clubs zich hier tegen weren?

China is samen met de Verenigde staten en Rusland een echte wereldmacht. Het is echter pas sinds kort dat de middenklasse steeds meer begint te verdienen. Evenals de toename van het aantal miljonairs en miljardairs.

Tegenwoordig staan er op het lijstje van grootste bedrijven steeds meer Chinese namen tussen. Het gevolg hiervan is dat deze tamelijk rijke Chinezen hun geld willen uitgeven. En wat is er nou mooier dan een eigen (Europese) voetbalclub bezitten? In deze blog vertellen we over de inmenging van rijke Chinezen in de voetbalwereld.

Het begin
Al ongeveer tien jaar geleden maakten de eerste spelers de stap naar China. Bijna altijd ging het om oudere spelers die hier hun carrière wilden afbouwen. Toch was het toen nog vrij ongewoon om voor China te kiezen. De Verenigde staten en het Midden-Oosten waren op dat moment veel aantrekkelijker.

De afgelopen drie jaar is hier drastisch verandering in gekomen. Verschillende topspelers hebben ervoor gekozen om hun loopbaan in China voort te zetten. En waarbij vroeger spelers de overstap maakten om hun carrière af te sluiten, zijn het nu vooral jonge spelers die vertrekken.

De rijke Chinezen betalen zóveel dat het voor sommige spelers als: Hulk, Pellè en Ramirez onmogelijk is om nee te zeggen. Zelfs wanneer dit betekent dat ze niet meer in de overvolle stadions en in de championsleague kunnen spelen. Ze verkiezen het geld boven de haast uitgestorven stadions en ronduit slechte competitie van China. Van deze spelers, die voorheen schitterden op de Europese velden, hoor je nu niets meer terug.

Overname van clubs
Niet alleen proberen Chinese zakenmannen spelers naar hun land te halen, sommigen pakken het groter aan. Zij kiezen er gewoon voor om een gehele voetbalclub op te kopen.

Een goed voorbeeld hiervan was de overname van ADO Den Haag door een Chinees consortium, met als directeur de Chinees Wang. Op het eerste gezicht leek het allemaal goed te gaan. Wang beloofde de supporters op meer geld, zodat er goede spelers aangetrokken konden worden. Dit liep echter uit op een fiasco. Wang kwam steeds weer met smoesjes en werd uiteindelijk Wangbetaler genoemd door de supporters van de club.

Nederlandse ploegen zijn door dit incident geschrokken en zullen twee keer denken voordat ze met Chinezen in zee gaan.

De toekomst
Zelfs de Chinese overheid heeft maatregelen getrokken tegen het koopgedrag van de rijke zakenmannen. Er mag sinds kort met niet meer dan drie buitenlandse spelers gestart worden in de basis. Het gevolg hiervan is dat er vaak al na tien minuten wordt gewisseld en er dus meer buitenlandse spelers in het team komen.

De komende jaren zal de welvaart in China alleen maar toenemen. Het is maar de vraag of Europese spelers en voetbalclubs bestand zijn tegen het grote geld uit het Oosten.

Wil je graag meer lezen over sport? Lees dan de blog over dat sporten meehelpt aan de relatie.

Deel dit bericht:

Geef een reactie