Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2018/12/Vaders-met-een-peuter-Klein.jpg

Hulp voor vaders met een peuter

Van tafelmanieren tot peuterpuberteit en alles wat erbij hoort!

Peuter

Je leert je kind met de dag beter kennen en je denkt alles onder controle te hebben. Maar dan gebeurt het: je kind komt in de peuterpuberteit. Zijn favoriete woordje was eerst ‘papa’, maar dat is nu ‘nee’. Wij helpen jou en je kind door deze peuterpuberteit heen!

Mannen, blijf rustig: de peuterpuberteit betekent niet het einde van je eerst zo lieve kind. Geen zorgen, want je kind is precies hetzelfde. Maar je peuter maakt iets belangrijks mee in dit stadia van zijn leven. En wij vertellen je hoe je daar mee om kan gaan!

Wat is de peuterpuberteit?

De peuterpuberteit wordt ook wel de ‘nee’-fase genoemd, begint als je peuter ongeveer een jaar of twee is en eindigt pas wanneer ze vier zijn. In de peuterpuberteit maakt je kind een grote verandering mee: hij ontdekt dat hij een eigen persoon is en dat hij (sommige) beslissingen zelf kan maken. Door eigenwijs te zijn, nee te zeggen en driftbuien wil je peuter je duidelijk maken dat hij een eigen persoon is met een eigen wil. Ondanks dat die driftbuien alles behalve leuk zijn, is de peuterpuberteit goed voor je kind. Op deze manier verklaart hij zijn onafhankelijkheid aan jou.

Peuters en tafelmanieren

Je peuter krijgt meer interesse in het bestek. Geef je kind een lepel: hij leert zo zelfstandig eten. Daarnaast is het goed voor de hand-oogcoördinatie en de tafelmanieren. In het begin zal het mis gaan en ligt er meer eten op de grond dan in de mond van je peuter. Maar met een positieve benadering bereik je het meest. Spreek daarom naar hem uit dat hij het goed doet en moedig hem aan. Oefening baart kunst! Ook is het belangrijk dat jullie zo vaak mogelijk met het hele gezin aan tafel eten. Je kind merkt dat het een gezellige gewoonte is en herkenning is belangrijk voor peuters.

Stel grenzen voor je peuter

Sommige taken of spelletjes zijn te moeilijk of te gevaarlijk voor je kind en dat kan zorgen voor frustraties. Voorkom deze frustraties en zoek samen met je peuter naar een alternatief. Niemand vindt het leuk om te horen dat hij iets niet kan: zo ook je peuter niet. Zoek daarom taken en spelletjes die hij wel kan doen. Maar het is belangrijk om niet alle problemen voor je kind op te lossen. Is je kind niet in gevaar: help hem dan zijn taak voor elkaar te krijgen zonder dat je het gelijk voor hem oplost. Zo leert hij zelfstandig zijn en als het lukt krijgt hij zelfvertrouwen. Lukt het niet meteen? Dan leert hij doorzetten. Want door de eigenwijsheid van de peuterpuberteit wil hij zichzelf bewijzen. Houd hem bij wat hij ook doet in de gaten en benoem alleen de dingen die hij goed doet.

Elke vader heeft soms een papadag: een dag alleen voor jou en je kind. Wij hebben een aantal activiteiten bij elkaar gezocht voor jouw papadag!

Deel dit bericht:

Geef een reactie