Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2020/10/2020_W39_Folderuitingen_Wintercheck_BlogKlein_Wintercheck.jpg

In vier snelle stappen ben je helemaal winterklaar De ultieme wintercheck voor jezelf en je huis!

winterklaar

Voorbereiding is het halve werk! Zeker wanneer het aankomt op het wisselen van de seizoenen. In aanloop naar de winter is het daarom belangrijk om niet alleen je garderobe helemaal winterklaar te maken, maar ook jezelf, je auto en je huis. Wij geven je tips om in vier snelle stappen helemaal klaar te zijn voor het koude seizoen. Zo kan jij warm de winter in!

Stap 1: Wintercheck voor je auto

Niets is vervelender dan met pech langs de weg komen te staan wanneer het buiten koud, donker en guur is. Daarom is het belangrijk om je auto eens aan een wintercheck te onderwerpen. Breng je auto eens langs de garage om onder andere de accu, de banden en je remmen te laten controleren. Je accu krijgt het namelijk extra zwaar met koud weer en wanneer het glad is wil je wel van je banden en remmen op aan kunnen. Zelf kan je ook wat doen om je auto winterklaar te maken, denk bijvoorbeeld aan antivries ruiterwisservloeistof, een dekzeil voor je autoruit, een goede ijskrabber en (voor de zekerheid) startkabels in de achterbak.

Is je winterjas aan vervanging toe? Lees dan de wintercheck voor jouw winterjas!

Stap 2: Je tuin winterklaar maken

Oktober en november zijn bij uitstek de beste maanden om je tuin op de winter voor te bereiden. Maai echter je gras het liefst nog voor de oktobermaand gestart is. Je kan wel de zijkanten van je grasmat nog netjes afsteken. Snoei daarnaast je struiken, bomen en bijvoorbeeld je lavendelplant. Knip uitgebloeide bloemen weg en snoei de uitlopers kort. Maak vogelhuisjes schoon, zodat ze weer vrij zijn voor overwinterende vogels om in koude nachten in te verblijven. Vergeet ook niet om de buitenkraan af te sluiten om het springen van je waterleiding te voorkomen. Dit doe je door de watertoevoer af te sluiten en de kraan af te tappen. Sommige mensen pakken de kraan ook nog vorstdicht in, bijvoorbeeld met een oude doek en tape.

Heb je een vijver? Houd deze in de herfst dan bladvrij en zorg ervoor dat je de vissen in de winter niet meer hoeft te storen. Verwijder afgestorven bladeren van je waterplanten. Span een net over je vijver om nieuw blad, die vanuit de bomen in je vijver dwarrelen, te voorkomen. Controleer of de vijver diep genoeg is, zodat je vissen en je vijverpomp goed kunnen overwinteren. De vijver dient namelijk minimaal een meter waterdiepte te hebben. Stap ook over op wintervoer en voer je vissen minder. Over het algemeen worden de vissen namelijk steeds minder actief naarmate de temperatuur in de vijver daalt. Komt de watertemperatuur van je vijver onder de zes graden? Dan hoef je in principe niet meer bij te voeren. Is je vijver in de winter dichtgevroren? Zorg dan voor een gat in het ijs, door een pan heet water op het ijs te laten rusten, zodat er gasuitwisseling kan plaatsvinden tussen de vijver en de buitenlucht. Verwijder ook een laag sneeuw van je vijver, zodat dag- en zonlicht je vissen en planten kan blijven bereiken in de wintermaanden.

Stap 3: In huis voorbereiden op de winter

Nu de temperaturen flink gaan dalen, zitten we het liefst lekker met een warme chocolademelk of kop koffie bij een haardvuur. Laat daarom voor het echt fris wordt, je open haard onderhouden en schoonmaken. Deze wintercheck geldt overigens ook voor het onderhoud van je cv-ketel, deze moet vaak ontlucht en bijgevuld worden. Ook is oktober de ideale maand om van dekbed te wisselen.

Loopt de herfst ten einde? Dan is het tijd om de dakgoten te legen en de kozijnen eens aan te pakken. Vallend blad en regenbuien zorgen voor zand en aanslag op je kozijnen. Dus poets ze eens grondig met lauwwarm water, gemixt met niet bijtend schoonmaakmiddel, en een zachte doek. Behandel je kozijnen daarna met een speciale beschermende was (voor kunststof) of olie (voor hout).

Tip: Slik in de maanden september tot en met maart vitamine D3. In deze koudere maanden zien we vaak niet genoeg zonlicht om zelf voldoende vitamine D aan te maken. Goed voor je mood én je gezondheid dus!

Stap 4: Je garderobe in één keer winterklaar

Hoog tijd om de kast eens aan een flinke wintercheck te onderwerpen. Begin eens om je kast schoon te maken, zodat jouw korte broeken en T-shirts plaats maken voor warme truien en stevige chino’s. Leg je jouw zomergarderobe altijd apart op zolder om ruimte in de kast te besparen? Gebruik dan stoffen kledingzakken, zodat jouw kleding niet muf gaat ruiken en toch beschermd wordt tegen vuil en stof. Gebruik cederhout, of een mix van lavendel, rozemarijn, kaneelstokjes en laurierblad in een katoenen zakje, om muffe geurtjes en motten op afstand te houden.

Check jouw winterse sjaal en handschoenen! Lees: “Winterse accessoires waarmee je het vriespunt aankan.”

Zorg daarnaast dat je wintergarderobe compleet is! Heb jij bijvoorbeeld al de hele zomer slechts één handschoen in de kast liggen? Of is jouw winterjas niet meer zo warm als je je herinnert? Een goede wintergarderobe bestaat uit een kwalitatieve winterjas, een warme muts, een goede sjaal, handschoenen, wat fijne truien, warme sokken en stevige boots.

Jouw schoenen voorbereiden op de winter? Lees dan: “Zo maak je jouw schoenen winterklaar!

Deel dit bericht: