Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2018/10/interview-pakkenspecialist-Rick.jpg

Een interview met pakkenspecialist Rick Rick vertelt alle ins & outs die je moet weten over een pak!

Pakkenspecialist-Rick-Rosmalen

Het dragen van een – goed passend – pak geeft mannen vaak meer zelfvertrouwen. Daarom is het ook zo belangrijk dat iemand je hier goed advies over geeft. En dat advies geven kan Rick als de beste. Rick is namelijk al jarenlang pakkenspecialist bij Only for Men Rosmalen. Wij vroegen hem alles wat je moet weten over het dragen van een pak!

Vanaf wanneer is je passie voor pakken begonnen?

Dat was eind jaren tachtig. Destijds werkte ik in de verkoop van semi- vrijetijdskleding, in de binnenstad van Den Bosch. Het materialisme was toen echt aan het opkomen in de modewereld: mannen en vrouwen kochten dure kleding en sieraden om hun rijkdom te laten zien. De herenpakken hadden grote schoudervullingen en de relatief smalle stropdassen, die de jaren daarvoor populair waren, maakten plaats voor brede, gestreepte dassen in neutrale kleuren. Ook de krijtstreep maakte een comeback. Stijliconen in die tijd waren George Michael, Prince, Miami Vice, Magnum P.I. en voor de vrouwen was dit Madonna.

Waar heb jij al die kennis over pakken opgedaan?

Het adviseren over pakken leerde ik bij Outlet for Men (dat is de voormalige naam van Only for Men) in Waalwijk. Hier haalde ik ook mijn textielbrevet. Ik leerde onder andere hoe de wijze van weven bepaalt hoe dik de stof eruitziet en aanvoelt. Maar ook de verschillende pasvormen, de ‘fits’ van de pakken, heb ik hier allemaal geleerd.

Waar let jij op wanneer klanten een pak willen aanschaffen?

Allereerst de gelegenheid, daar stem ik vervolgens de stofsoorten en kleuren op af. Zo is blauw een kleur die vertrouwen en zakelijkheid uitstraalt, dus een blauw pak creëert vaak een goede business look. Voor een minder formele uitstraling is (licht)grijs vaak een goede optie. Een antracietkleurig kostuum is, zeker voor mannen die zich niet zo bezighouden met kleuren, ook een mooie keuze. Altijd goed en je kunt er eindeloos mee combineren. Maar ook het postuur van de klant is erg belangrijk.

Ogenschijnlijk veel op elkaar lijkende kostuums kunnen enorm variëren in prijs. Waarin verschillen duurdere pakken van ‘gewone’ kostuums?

Een duurder pak zit vaak beter om je lijf. Bij een meer basic pak is de binnenkant soms ‘geplakt’. De verschillende lagen zijn dan aan elkaar bevestigd met lijm. Zo’n kostuum voelt iets stugger aan. De wat luxere pakken worden gemaakt uit canvas, een laagje dat wordt vastgenaaid onder de buitenlaag. Dit wordt gesneden naar de vorm van het jasje, waardoor het geheel natuurlijk valt. Na een tijdje dragen, vormt het jasje van een canvas kostuum zich naar je lichaam. Verder zijn bij kwaliteitskostuums van labels als Dutch Dandies, en bijvoorbeeld bij maatwerk, de knoopsgaten bij de mouwen opengewerkt. Terwijl bij de gewone pakken de knoopsgaten machinaal dichtgestikt zijn. Ook lopen bij de hogere kwaliteit kostuums de patronen van de ruitstoffen mooier over. Deze betere stoffen komen uit Italiaanse weverijen zoals Ferla en Vitale Barberis Canoncio.

Hoe kies je een goed overhemd voor onder een kostuum?

De keuze van het overhemd bepaalt zeker de helft van de uitstraling. De pasvorm van een overhemd is dus erg belangrijk, net als de kleurmatch die ik voor de klant kies. Een goed overhemd is gemaakt van een mooie kwaliteit stof, meestal 100% katoen. Polyester kan ook: overhemden waarin polyester is gebruikt zijn licht, glad en duurzaam – zo’n overhemd behoudt vaak zijn vorm en kreukt minder. Een nadeel is dat door de holle vezel dit materiaal minder vocht kan absorberen, waardoor je er dus sneller in zult zweten. Voor een formele gelegenheid geldt bij het kiezen van een overhemd: wil je opvallen, doe dit dan met een bijzondere das in een mooie kleur.

Je draagt altijd het juiste overhemd met onze minicursus overhemden.

Op welke manier knoop je een stropdas het liefst?

De windsorknoop. Het is een redelijk grote en dikke, vrijwel symmetrische knoop. Deze techniek geeft een bescheiden knoop bij een dunne stropdas en een mooie volle knoop bij een stevige zijden das of een wollen exemplaar. Dit maakt dat de das altijd voor een klassieke, elegante uitstraling zorgt.

Meer met je stropdas doen? Lees hoe je de drie populairste knopen maakt.

Naar wat voor soort pakken gaat jouw voorkeur uit?

Zelf draag ik het liefst maatkostuums. Mijn voorkeur gaat uit naar de wat meer zakelijke kleuren, of stoffen met een ruitmotief. De stropdas match ik dan meestal met de kleur van mijn pak, natuurlijk afhankelijk van de gelegenheid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Only for Men (@onlyformen_fashion) op

Welke trends zie je de laatste tijd in de wereld van kostuums?

De afgelopen jaren heb ik verschillende trends langs zien komen. Van brede revers naar smal, van double breasted naar twee- tot drieknoops colberts en lengtes die ineens een stuk korter werden. De laatste tijd zijn de kleuren weer gewaagder en opvallender geworden en komen de ruitstoffen weer terug. Ook worden de colberts nu passender op het lijf gedragen. Wat leuk is aan de pantalons is dat ze tegenwoordig in verschillende lengtes gedragen kunnen worden, waardoor er meer variatie mogelijk is in de totale look van een pak.

Deel dit bericht: