Selecteer een pagina
Home 5 Mode 5 Stropdas knopen? Dit zijn de 3 populairste!

Stropdas knopen? Dit zijn de 3 populairste!

Laatste update: 11 januari 2022
hoe strik je een stropdas

Zeker wanneer je voor het eerst een stropdas knoopt, lijkt het lastig en misschien wel ontmoedigend. Er bestaan veel knopen en welke past dan het beste bij jou? Wij nemen drie knopen met je door die wij in de winkels het meest knopen: de four in hand, de dubbele windsor en de Napolitaanse strop.

Deze stropdasknopen zijn geschikt voor verschillende stropdassen en materialen. Kies dus vooral wat het beste bij jou past en oefen een paar keer voordat je de das draagt. Nog niet helemaal in het stropdas strikken? Ga dan voor een gladde stropdas zodat je ‘m gemakkelijker kan knopen.

De four in hand is wellicht de meest bekende stropdasknoop. Volgens velen is dit de basisknoop om te leren, dus ideaal voor beginners of casual stropdasdragers. De knoop is smal en licht asymmetrisch. Draag hierbij een button-down of een overhemd met een kraag die niet te ver weggesneden is, zoals een klassiek boord.

Fourinhand-knoop

 

Stap voor stap de four in hand

 • Stap 1 Hang de stropdas zo om je nek dat het brede deel ongeveer 30 centimeter langer is dan het smalle deel.
 • Stap 2 Sla het brede deel kruislings over het smalle deel.
 • Stap 3 Haal hem achter terug langs deze kruising.
 • Stap 4 Haal via de achterkant door de lus bij de hals de das naar voren.
 • Stap 5 Steek het brede deel door de knoop en trek deze knoop stevig naar het boord toe terwijl je het smalle deel van de stropdas vast blijft houden.
 • Stap 6 Doe je boord goed.

Meer weten over boorden? Lees: De boorden van een overhemd.

2. Zo knoop je de dubbele windsor

Hou je van symmetrie en een uitdaging? Dan kan je voor de dubbele windsor gaan. De meest populaire stropdasknoop waarbij je iedere gelegenheid aankan! De knoop is wat breder, waardoor deze prima te dragen is bij een overhemd met bijvoorbeeld een cutaway boord of wide spread.

Dubbele Windsor knopen

Stap voor stap de dubbele windsor knopen

 • Stap 1 Doe de stropdas om je nek. Het brede deel moet langer zijn dan het smalle deel. Houdt ongeveer 30 centimeter langer aan.
 • Stap 2 Sla het brede deel kruislings over het smalle deel.
 • Stap 3 Haal het brede deel via achter omhoog en trek het door de lus rond de hals naar beneden.
 • Stap 4 Haal het brede deel achter de knoop langs en trek het via de voorkant door de lus bij de hals opnieuw naar beneden.
 • Stap 5 Sla het brede deel van je stropdas voor de knoop langs en via de achterkant omhoog door de lus bij de hals terug naar voren.
 • Stap 6 Trek met het smalle gedeelte de knoop langzaam strak.

3. Zo knoop je de Napolitaanse strop

Ben je te gast op een bruiloft of heb je iets anders belangrijks te vieren? Dan kan je gemakkelijk je four in hand knoop voorzien van een feestelijk tintje. Met deze techniek krijg je namelijk een extra randje onder de knoop. Ook wel de Napolitaanse knoop genoemd.

Napolitaanse knoop

Stap voor stap de Napolitaanse knoop

 • Stap 1 Hang je stropdas om je nek en laat het brede deel ongeveer 30 centimeter lager vallen dan het smalle deel. Sla dit brede deel kruislings over het smalle deel van de das.
 • Stap 2 Haal het brede deel via de achterkant van deze kruising en sla nogmaals het brede deel van de das over het smalle deel.
 • Stap 3 Herhaal dit nog een keer en trek het brede deel van je stropdas via de achterkant door de lus bij de hals heen.
 • Stap 4 Haal de brede kant van de das door beide lussen heen en trek voorzichtig aan het extra randje onder de knoop voordat je de das aantrekt.
 • Stap 5 Doe je boord goed.

Zorg ervoor dat het smalle deel van je stropdas niet langer is dan het brede deel. Je kan het smalle deel van je das door het extra lusje halen (de passentino genoemd), maar los laten hangen mag ook gewoon. Laat het brede deel van je stropdas tot de broekband of riem vallen, niets staat zo slordig als een veel te korte of veel te lange stropdas.

  Lees ook

  Meer tips en inspiratie

  Galapak: in 4 stappen in stijl naar het schoolgala

  Galapak: in 4 stappen in stijl naar het schoolgala

  Na jaren zwoegen en uren blokken voor dat moeilijke vak, is het tijd voor hét feestje van het schooljaar. Het eindexamengala is er eentje die jij en je vrienden nooit meer vergeten, zeker niet als de outfit helemaal on point is. Daarom geven wij tips voor het perfecte...

  Dág klotsende oksels: deze stoffen draag je in de zomer

  Dág klotsende oksels: deze stoffen draag je in de zomer

  Broeierig warm of juist zinderend heet. Niet iedereen kijkt uit naar de zomer. Wanneer je kiest voor luchtige stoffen – en een beetje meer bewegingsvrijheid – kan jij die warme zomermaanden wel aan. Hoog tijd om je kennis te laten maken met de meest luchtige...