Selecteer een pagina
Home 5 ZNieuw 5 Stropdas knopen? Dit zijn de 3 populairste!

Stropdas knopen? Dit zijn de 3 populairste!

Laatste update: 10 april 2020

Hoe stropdas strikken

Zeker wanneer je voor het eerst een stropdas knoopt, lijkt het lastig en misschien wel ontmoedigend. Er bestaan veel knopen en welke past dan het beste bij jou? Wij nemen drie knopen met je door die wij in de winkels het meest knopen: de dubbele windsor, de four in hand en de four in hand met een feestelijk tintje.

Deze stropdasknopen zijn geschikt voor verschillende stropdassen en materialen. Kies dus vooral wat het beste bij jou past en oefen een paar keer voordat je de das draagt.

Zo knoop je de dubbele windsor

Hou je van symmetrie en een uitdaging? Dan kan je voor de dubbele windsor gaan. De meest populaire stropdasknoop waarbij je iedere gelegenheid aankan! De knoop is wat breder, waardoor deze prima te dragen is bij een overhemd met bijvoorbeeld een cutaway boord of wide spread.

Stap voor stap de dubbele windsor knopen

 • Stap 1 Doe de stropdas om je nek. Het brede deel moet langer zijn dan het smalle deel. Houdt ongeveer 30 centimeter langer aan.
 • Stap 2 Sla het brede deel kruislings over het smalle deel.
 • Stap 3 Haal het brede deel via achter omhoog en trek het door de lus rond de hals naar beneden.
 • Stap 4 Haal het brede deel achter de knoop langs en trek het via de voorkant door de lus bij de hals opnieuw naar beneden. Trek de knoop aan.
 • Stap 5 Sla het brede deel van je stropdas voor de knoop langs en via de achterkant omhoog door de lus bij de hals terug naar voren.
 • Stap 6 Haal het brede deel van je das door de knoop naar beneden, trek met het smalle gedeelte de knoop langzaam strak.

 

Meer weten over boorden? Lees: “De boorden van een overhemd.”

Zo knoop je de four in hand

De four in hand is wellicht de meest bekende stropdasknoop. Volgens velen is dit de basisknoop om te leren, dus ideaal voor beginners of casual stropdasdragers. De knoop is smal en licht asymmetrisch. Draag hierbij een button-down of een overhemd met een kraag die niet te ver weggesneden is, zoals een klassiek boord.

Stap voor stap de four in hand stropdas knoop

De four in hand stap voor stap knopen

 • Stap 1 Hang de stropdas zo om je nek dat het brede deel ongeveer 30 centimeter langer is dan het smalle deel.
 • Stap 2 Sla het brede deel kruislings over het smalle deel en trek hem achter terug langs deze kruising.
 • Stap 3 Sla het brede deel van de das nogmaals over het smalle deel en haal via de achterkant door de lus bij de hals naar voren.
 • Stap 4 Steek het brede deel door de knoop en trek deze knoop stevig naar het boord toe terwijl je het smalle deel van de stropdas vast blijft houden.

 

Zo geef je de four in hand een extra feestelijk tintje

Ben je te gast op een bruiloft of heb je iets anders belangrijks te vieren? Dan kan je gemakkelijk je four in hand knoop voorzien van een feestelijk tintje. Met deze techniek krijg je namelijk een extra randje onder de knoop.

Stap voor stap een feestelijke stropdasknoop

 • Stap 1 Hang je stropdas om je nek en laat het brede deel ongeveer 30 centimeter lager vallen dan het smalle deel. Sla dit brede deel kruislings over het smalle deel van de das.
 • Stap 2 Haal het brede deel via de achterkant van deze kruising en sla nogmaals het brede deel van de das over het smalle deel.
 • Stap 3 Herhaal dit nog een keer en trek het brede deel van je stropdas via de achterkant door de lus bij de hals heen.
 • Stap 4 Haal de brede kant van de das door beide lussen heen en trek voorzichtig aan het extra randje onder de knoop voordat je de das aantrekt.

 

Zorg ervoor dat het smalle deel van je stropdas niet langer is dan het brede deel. Je kan het smalle deel van je das door het extra lusje halen (de passentino genoemd), maar los laten hangen mag ook gewoon. Laat het brede deel van je stropdas tot de broekband of riem vallen, niets staat zo slordig als een veel te korte of veel te lange stropdas.

Lees ook

Meer tips en inspiratie

Zo draag je de korte broek wél professioneel

Zo draag je de korte broek wél professioneel

Ein-de-lijk tikt het kwik vandaag de twintig graden aan. Tijd voor de korte broek, toch? Uit een kort vragenvuur op onze socials bleek dat de kantoordresscode ervoor zorgt dat veel van ons – zelfs met tropische temperaturen – naar de lange broekspijpen grijpen. Als je...

Waar let je op bij het kopen van je trouwschoenen?

Waar let je op bij het kopen van je trouwschoenen?

Het aanzoek was spectaculair en je hebt jouw trouwpak al op het oog. Jij bent klaar voor die grote dag, toch? Vergeet je trouwschoenen niet bruidegom! Onze mode-adviseur Nicolle uit Beek deelt haar tips voor de trouwschoen. Van kiezen tot het inlopen. “Naast het...

Klaar voor de lente met deze voorjaarsoutfits

Klaar voor de lente met deze voorjaarsoutfits

Gaan je handen jeuken bij het zien van je kledingkast wanneer een nieuw seizoen in aantocht is? Hoog tijd voor een nieuwe voorjaarsoutfit! Mode-adviseur Nicolle uit Beek geeft outfit-inspiratie waarmee jij dat wisselvallige lenteweer stijlvol trotseert. Nieuwsgierig?...