Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2018/05/trouw-klein.jpg

Trouwetiquette: waar moet je rekening meehouden?

Zodat jij alles weet voordat de grote dag aanbreekt.

Het is zover: je gaat trouwen! Je bent druk bezig met de grote dag te plannen en hierdoor kun je belangrijke zaken nog wel eens over het hoofd zien. Zoals de trouwetiquette waar jij je als bruidegom aan moet houden.

Omdat je zelf geen tijd hebt om hierover na te denken, vertellen wij je de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden. De trouwetiquette loopt uiteen van de kleding tot aan het feest.

Kleding
Voor de bruidegom is er een belangrijke regel: tijdens de ceremonie houd je de onderste knoop van je jasje open. Dus een gesloten of juist helemaal open colbert hoort niet! Mocht je een gilet dragen, dan geldt het hiervoor. Na je speech mag het jasje uit. Als het warm is, probeer hier dan ook rekening mee te houden. De gasten mogen namelijk officieel pas hun jasje uitdoen, als de bruidegom dit ook heeft gedaan.

Entree
De entree is erg belangrijk bij een bruiloft. Traditioneel gezien wordt de bruid vaak weggegeven door haar vader. Als dit het geval is, moet je alleen rekening houden met het verlaten van de zaal. Je loopt dan links van de partner. Mocht dit bij jullie niet het geval zijn en lopen jullie samen de zaal in, dan moet je ook onthouden dat je tijdens het binnenkomen juist rechts van je partner loopt. Leuk feitje: van oudsher is dit zo ontstaan omdat de bruid bij aankomst de belangrijkste persoon is en bij het verlaten juist jouw ‘mindere’ is door het huwelijk. Natuurlijk is dit tegenwoordig erg achterhaalt…

Ringen
Aan welke kant draag je je trouwring? Dat is een goede vraag. Uiteindelijk moet je doen waar jij je het prettigst bij voelt. Vanuit het geloof is er vaak een bepaalde kant waar je de ring aan moet dragen. Traditioneel gezien wordt de ring aan de linkerhand gedragen en dan om de vierde vinger. Hier loopt namelijk een ader die verbonden is met het hart. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de keuze maken, kies bijvoorbeeld de hand die je het minst gebruikt.

Aan tafel
Ben je bezig met de tafelschikking? Houd dan rekening met de tafeletiquette. Vooral de tafel waar jij als bruidspaar aan zit, is belangrijk. Jij zit altijd rechts van je bruid. Aan de andere kant naast jou zit jouw schoonmoeder. En juist aan de andere kant van de bruid, zit jouw vader. Tegenover jullie zitten jouw schoonvader en jouw moeder. Als er meer mensen aan jullie tafel zitten, probeer dan mannen en vrouwen af te wisselen. Natuurlijk kun je ook voor een hele andere opzet gaan, als je je niet aan de tradities wilt houden. Vaak wordt er bijvoorbeeld ook gekozen voor getuigen aan je tafel.

Feest
Als het grootste deel van de dag erop zit, is het tijd voor feest! Houd er rekening mee dat de eerste dans voor het bruidspaar is. Probeer dit dan ook niet te lang uit te stellen. Wil je je echt houden aan de trouwetiquette? Dan is het daarna de bedoeling dat de bruid met haar vader danst en de bruidegom met de moeder van de bruid. En de derde dans is voor het bruidspaar en de ouders van de bruidegom. Dan is het tijd om iedereen te laten dansen en volop te genieten van deze mooie dag!

Wil jij meer lezen over het perfecte trouwfeest organiseren? In deze blog vertellen we je meer over het thema, eten en drinken en de muziek!

Deel dit bericht:

Geef een reactie