Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2018/05/trouw-klein.jpg

Etiquette bij trouwen: Hoe hoort het eigenlijk, bruidegom? Trouwetiqette tips van pak tot ceremonie

etiquette bij trouwen

Jullie zijn al maanden in de weer om het trouwfeest van de eeuw te organiseren. Na alle draaiboeken, schema’s en (proef)afspraken komt dé grote dag wel heel dichtbij. Zijn er geen dingen die je over het hoofd ziet of weet je echt even niet meer welke wat de etiquette bij trouwen is? Geen zorgen, wij vertellen je de belangrijkste tradities voor de bruidegom.

Etiquette bruidegom pak

De belangrijkste regel om te onthouden tijdens de ceremonie: houd je onderste knoop van je jasje open. Een compleet gesloten of open jasje hoort niet! Wanneer je een gilet draagt, geldt dit uiteraard voor je giletje. Na je speech mag je jasje uit. Officieel mogen de gasten dit ook pas wanneer de bruidegom zijn jasje heeft uitgedaan.

Je leest het goed! Het is gebruikelijk dat de bruidegom een speech geeft. Geen idee waar je moet beginnen? Bedank je aanwezigen en vertel een leuke anekdote over je geliefde. Humor mag en breekt misschien zelfs wel het ijs! Dan smelten die zenuwen vanzelf wel weg.

Bruidegomscorsage

De bloemen uit het bruidsboeket komen vaak terug in de corsage en bij de tafeldecoratie bij het diner. Aan het einde van de dag gooit de bruid natuurlijk haar boeket in de handen van de volgende bruid.

Meer weten over bruidegoms accessoires? Lees: “Trouwaccessoires voor de bruidegom.”

Entree voor en vertrek na de ceremonie

Sorry bruidegom! De entree van de bruid is bij de ceremonie natuurlijk een van de belangrijkste momenten. Terwijl jij vol zenuwen op haar staat te wachten aan het einde van het gangpad, wordt de bruid weggegeven. Traditioneel gezien geeft de vader zijn dochter weg en loopt je schoonvader rechts van haar. Bij het verlaten van de trouwzaal of kerk loop jij links van je partner. Verwarrend? Deze traditie heeft te maken met wie er op dat moment het belangrijkst is en is tegenwoordig erg achterhaald.

Waar moet die trouwring?

Aan welke hand de trouwring gedragen wordt, verschilt per land, geloof en persoon. Vaak wordt er tijdens de ceremonie gevraagd om elkaar de rechterhand te geven en wordt de ring om de linkerhand geschoven. Je eigen voorkeur is hierin het belangrijkst. Gebruik je vaak je rechterhand en draag je je trouwring het liefst links? Bespreek dit dan met je verloofde, zodat jullie op de grote dag precies weten waar jullie aan toe zijn.

Wist je dat van oudsher de trouwring gedragen wordt om de ringvinger van de linkerhand? Dit komt omdat hier een ader loopt die in verbinding staat met het hart. Dit bloedvat wordt daarom ook wel Vena Amoris genoemd.

Tafelschikking

Op een bruiloft is er ook sprake van tafeletiquette. De tafel waar de bruid en bruidegom aan zitten is hierin vooral het belangrijkst. Jij zit rechts van de bruid, naast je schoonmoeder. Jouw vader zit dan weer naast je bruid. Tegenover jullie zitten dan jouw schoonvader en jouw moeder. Zit je aan een lange tafel? Probeer mannen en vrouwen af te wisselen. Niet zoals het ‘heurt’ maar wordt wel vaak gedaan: je getuigen bij jullie aan tafel.

De eerste dans

Als het grootste deel van de dag erop zit, is het tijd voor feest! Houd er rekening mee dat de eerste dans voor het bruidspaar is. Probeer dit dan ook niet te lang uit te stellen, anders kan niemand met de voetjes van de vloer. Wil je je echt houden aan de trouwetiquette? Dan is het daarna de bedoeling dat de bruid met haar vader danst en de bruidegom met de moeder van de bruid. En de derde dans is voor het bruidspaar en de ouders van de bruidegom. Dan is het tijd om iedereen te laten dansen en volop te genieten van deze mooie dag!

Er komt heel wat etiquette bij trouwen kijken, maar het is het belangrijkst dat het jullie grote dag is. Bespreek daarom wat je wel en niet wilt met je verloofde en neem vooral voor om te genieten.

Wil jij meer lezen over het perfecte trouwfeest organiseren? In deze blog vertellen we je meer over het thema, eten en drinken en de muziek!

Deel dit bericht: