Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2018/11/Sollicitatie-Tips-klein.jpg

Zo maak jij een goede eerste indruk op een sollicitatiegesprek

Met deze tips scoor jij die baan!

Sollicitatiegesprek

Je zoekt een (nieuwe) baan en je hebt gesolliciteerd. Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar weet je eigenlijk wel hoe je een goede eerste indruk maakt?

Om een goede eerste indruk te maken, moet je een paar dingen doen. Sommige zijn vanzelfsprekend en andere zijn misschien nieuw voor je. Lees dit lijstje goed door zodat jij weet wat je moet doen op een sollicitatiegesprek!

Kom op tijd

Dit spreekt voor zich: vertrek op tijd vanuit huis. Het is beter om een half uur van te voren aan te komen dan vijf minuten te laat. Want als je te laat komt op een sollicitatiegesprek vraagt je gesprekspartner zich af of je op je werk ook altijd te laat komt. En dat is een groot minpunt. Er is simpelweg geen goed excuus om te laat te komen bij een sollicitatiegesprek. Wanneer je daar aankomt, geef je een goede, stevige handdruk en stel je jezelf voor. Herhaal ook de naam van je gesprekspartner. Bijvoorbeeld: ‘Leuk je te ontmoeten, Henk.’ Zo voelt je gesprekspartner zich gehoord en weet daardoor dat je luistert.

Kleed je passend

Wat doe je als je niet weet dat de dresscode is bij jou misschien wel toekomstige baan? Dan is casual chic altijd het juiste antwoord. Met een casual chic outfit kan je alle kanten op: zowel zakelijk als casual. Als je het zelf even niet meer weet, kan je altijd een ander vragen wat jou het beste staat.

Een verzorgd uiterlijk

Je kan wel je beste outfit uit je garderobe gehaald hebben, maar met een onverzorgd uiterlijk komt er toch een minpuntje te staan. Zorg ervoor dat je baard is bijgewerkt en dat je kapsel goed zit. Ga anders de dag ervoor even langs de kapper. Zo weet je zeker dat je er goed uit ziet tijdens het gesprek.

Let op je houding

Je houding is een van de belangrijkste punten tijdens een sollicitatiegesprek. Zit ten alle tijden recht op en let op waar je armen zijn. Gekruiste armen geven namelijk een gesloten indruk. Daardoor denkt je gesprekspartner dat je helemaal niet geïnteresseerd bent. Denk ook aan non-verbale lichaamscommunicatie: behoud oogcontact, maar knipper wel zo nu en dan. Anders voelt je gesprekspartner zich ongemakkelijk. Nog iets belangrijks: glimlachen. Met een glimlach straal je vriendelijkheid uit en bedrijven nemen sneller een vriendelijke man aan dan een knorrige.

Bereid je goed voor

Ze zeggen wel eens dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zorg ervoor dat je voor het gesprek bedenkt welke vragen je gesprekspartner kan stellen. Heb je voor die vragen dan wel een goed antwoord? Bedenk ook vragen voor je gesprekspartner, zo toon je interesse in het bedrijf en je misschien toekomstige collega. Dat is heel belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek.

Wees positief over je voormalige werkgever

Wanneer je negatief over je huidige of voormalige werkgever praat, komt dat erg onprofessioneel over. Je gesprekspartner zal zich dan ook afvragen of je dat over je nieuwe baan ook gaat doen. En dat wil je natuurlijk niet hebben. Blijf daarom altijd professioneel en beleefd.

Geen ‘Ja’, geen ‘nee’

Ken je dat gezelschapsspel waarbij je moet praten zonder ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen? Doe dat ook tijdens je sollicitatiegesprek. Wanneer je gesprekspartner iets vraagt, antwoord dan niet met ‘ja’ of ‘nee’. Breid je antwoord uit, zo is jouw antwoord duidelijker voor je gesprekspartner.

Hoe goed ken jij jezelf?

Bij elke sollicitatiegesprek komen deze vragen voor: ‘kan jij drie goede en drie slechte eigenschappen van jezelf opnoemen?’ Bereid je hierop goed voor, want dit kan lastig zijn wanneer je jezelf niet goed kent. Wanneer je jezelf wel goed kent ziet je gesprekspartner dat. Je weet dan namelijk waar je voor staat en wat je wilt in het leven.

Hoe sluit je af?

De manier waarop je het gesprek afrondt, is erg belangrijk. Het gesprek afronden is het laatste wat je doet bij een sollicitatiegesprek (logisch). Je gesprekspartner zal zich dat dan ook herinneren. Geef je gesprekspartner een goede handdruk en bedank hem of haar voor het (goede) gesprek. En hopelijk mag je dan nog een keer langskomen!

Als je heel zenuwachtig bent kan het voorkomen dat je stopwoorden gebruikt. Wil je deze afleveren? Dan hebben wij de juiste tips!

Deel dit bericht:

Geef een reactie