Mode
3 Dutch Dandies overhemden van bovenaf gezien

Boordmaat meten:

bepaal je ideale overhemdboord

Bij het scoren van het perfecte overhemd is, naast de pasvorm, ook de boordmaat belangrijk. Voor veel overhemden geldt namelijk dat de boordmaat leidend is voor de maat van je overhemd. Ook wanneer je een stropdas draagt is niets vervelender dan een verkeerde boordmaat. Met deze stappen meet je ‘m zelf en draag je dus altijd het juiste overhemd.

Close up van Boord een Dutch Dandies overhemd

1. Zo meet je jouw boordmaat

Je meet bij voorkeur het meest nauwkeurig in de middag, omdat je lichaam dan op zijn normale omvang is. In de ochtend ben je vaak wat dunner, wat invloed kan hebben op hoe strak de boord van je overhemd gedurende de dag valt. Laat iemand anders met een meetlint zorgvuldig je nekomtrek opnemen. Zorg ervoor dat het meetlint niet te strak zit; het is belangrijk dat je overhemd comfortabel aanvoelt. Je wil tenslotte nog normaal kunnen slikken.

Meet ter hoogte van de adamsappel, daar waar de overhemdboord valt. Noteer je nekomtrek en voeg hier een centimeter aan toe; dit wordt je boordmaat.

2. Zelf meten met een passend overhemd

Als er niemand beschikbaar is om je boordmaat op te meten, kun je het beste een goed passend overhemd gebruiken. Leg het meetlint langs de kraag van het overhemd en meet vanaf het midden van de knoop, via de kraag, tot het einde van het knoopsgat aan de andere kant.

3. Bepaal je boordmaat en confectiemaat

Benieuwd welke boordmaat bij welke overhemdmaat hoort? In onderstaande tabel zoek je het gemakkelijk op. Vergeet die centimeter niet bij je opgemeten nekomvang op te tellen (en dus niet bij dat overhemd wat al past).

Maten Confectie maat Boordmaat in cm
XS 44 35 & 36
S 46 37 & 38
M 48-50 39 & 40
L 50 41 & 42
XL 52 43 & 44
XXL 54 45 & 46
3XL 56 47 & 48
4XL 58 49 & 50

Houd er rekening mee dat dit over het algemeen de basis is voor je overhemdmaat, maar het kan variëren afhankelijk van de pasvorm. Verschillende fits, zoals slim fit, tailored fit en classic fit, hanteren verschillende richtlijnen. Bijvoorbeeld, slim fit (of "signature fit" zoals OLYMP het noemt) is strakker, terwijl regular fit (ook wel modern of contemporary fit genoemd) iets meer aansluit, maar met behoud van comfort.


Weten welke maat je hebt bij je favoriete pasvorm? Controleer het hier.