Pakkendeal, 2+2+2 nu voor 499,95. Exclusief in onze winkels! Lees meer

Mode
3 Dutch Dandies overhemden van bovenaf gezien

Boordmaat meten:

bepaal je ideale overhemdboord

Bij het kopen van het perfecte overhemd is de pasvorm belangrijk. Ook de boordmaat is daarom van belang. Zeker wanneer je ook een stropdas wil dragen, is niets vervelender dan een te kleine of te grote boordmaat. Met deze stappen kan je zelf je boordmaat meten en draag je altijd het juiste overhemd. Voor veel overhemden geldt dat de boordmaat leidend is voor de maat van je overhemd. Bijvoorbeeld bij onze business overhemden, waar maten zoals 40, 41 en 42 worden gehanteerd. Dit is dus het aantal centimeters van je nekomtrek.

Close up van Boord een Dutch Dandies overhemd

Zo meet je jouw boordmaat

Je meet het liefst en nauwkeurigst in de middag. Dit komt omdat je in de ochtend op je dunst bent en dit invloed kan hebben op hoe strak de boord valt gedurende de dag. Laat iemand anders met een meetlint secuur je nekomtrek opnemen. Trek de centimeter niet te strak, het is tenslotte belangrijk dat je overhemd ook comfortabel voelt, je moet nog kunnen slikken. Doorgaans meet je ongeveer ter hoogte van de adamsappel, waar de overhemdboord valt.

Noteer je nekomtrek en tel hier 1 centimeter bij op, dit is je boordmaat. Over het algemeen geldt dit als de basis van je overhemdmaat, maar dit is afhankelijk van de pasvorm. Voor bijvoorbeeld slim fit, tailored fit en classic fit gelden immers andere richtlijnen. Zo is slim fit (of zoals overhemdmerk OLYMP het noemt; signature fit) meer aangesloten en is regular fit (ook wel modern of contemporary fit genoemd) iets aangesloten, maar met meer comfort.

Wil jij weten welke maat jij hebt bij jouw favoriete pasvorm? Controleer het dan in de overhemden maatwijzer.

Liever zelf meten?

Wanneer je even niemand in de buurt hebt om je boordmaat bij je op te meten, kan je het beste een overhemd erbij pakken wat al goed zit. Leg je meetlint langs de kraag van het overhemd en meet vanaf het midden van de knoop, via de kraag, tot het einde van het knoopsgat aan de andere kant.