Schrijf je in en sla een bal voor het goede doel: Mannen voor Mannen.

Mode
Zo draag je een riem op de juiste manier

Van inkorten tot de juiste maat: zo draag je de riem

De meest gedragen accessoire onder mannen is de riem. Maar de regels voor het dragen ervan zijn soms een beetje veel. Wist je bijvoorbeeld dat je ‘m tegen de klok in om je middel draagt en de breedte of materiaal van je riem afhankelijk is van je outfit? Als je nu al van plan bent om dat lastige ding weg te mikken, hou ‘m dan nog even vast. Hoe je de riem draagt nemen we met je door!

Zo draag je een riem op de juiste manier

1. De basisregels van de riem

Oké, we beginnen met de basis. Je draagt je riem als man tegen de klok in. Dat houdt in dat je de gesp dus zo houdt, dat de riem links door je riemlussen gaat. Daarnaast draag je het liefst de juiste riemmaat, zodat je het middelste gaatje gebruikt. Natuurlijk zijn er ook opties voor als je een flinke lunch op hebt. Maar volgens de regels past ‘ie het best als je het middelste gaatje gebruikt. Daarnaast stem je de kleur en het materiaal af op je schoenen (en dus op de gelegenheid).


Voor eens en voor altijd: Draag je bretels of heeft je pantalon zijspanners? Dan is de riem niet nodig.


2. Soorten riemen

Heb jij maar één riem in de kast? Zonde man. Je draagt namelijk je riemen prima casual én zakelijk. Je moet er alleen wel even andere exemplaren voor aanschaffen. Zo is er een nette, suède riem voor bij je pak, maar ook een casual, gevlochten riem met een beetje stretch voor in je chino. Een stoere, leren riem is juist weer ideaal om je jeans mee omhoog te houden.

3. Materiaal en kleur combineren

Een riem combineren met je schoenen lijkt lastig, maar valt mee. Zo koop je voor verschillende luxe schoenenmerken gewoon de passende riem erbij. Anders stem je de kleur en het materiaal af op je schoenen. Dit kan één kleur uit je sneaker zijn of juist dezelfde bruintint als je laarzen. Ook het metaal stem je af op je schoenen of andere accessoires. Is je gesp zilver? Dan je armbanden en oogjes op je schoenen ook. Best simpel eigenlijk, toch?

4. Zo bepaal je de juiste riemmaat

Wat nou die 95 en 105 betekenen bij je riemmaat? Eigenlijk is dit de meest simpele riem van allemaal. Het is namelijk het aantal centimeters van het leer (of de band). Van het midden van de gesp tot het middelste gaatje. Op deze manier bepaal je ook je riemmaat. Gewoon door je middel op te meten op de plek waar je een riem draagt. Kom je niet precies op de maat, rond dan af naar waar je het dichtst bij in de buurt zit. Gevlochten riemen hebben meestal een beetje stretch en geen vaste gaatjes, dus daar kan je wat makkelijker naar beneden afronden.

5. Past 'ie niet? Zo kort je 'm in!

Past jouw riem niet meer zoals ‘t hoort? Inkorten gaat heel gemakkelijk door gewoon een gaatje bij te maken. Nog netter is om de riem echt in te korten. Is je middel korter dan de afstand van begin riem tot het middelste gaatje? Dan moet het aantal centimeters te veel van de riem af. Het mooist is om dit aan het begin van de riem te doen. De meeste luxe merken zoals Tommy Hilfiger en Rehab hebben een schroefje in de buurt van de gesp. Als je die losmaakt, komt de riem los van de gesp en kan je gemakkelijk een aantal centimeter inkorten zonder dat je dat duidelijk ziet. Maar geen zorgen, dit kunnen wij ook voor jou doen in de winkel.