Mode
De smoking: zo draag je ‘m zoals het hoort

De smoking:

zo draag je ‘m zoals het hoort

Een spetterend (trouw)feest, première of Black Tie gala op de planning? Voor deze speciale gelegenheden draag je- vaak een smoking. Tenminste, volgens de dresscode dan 😉. Hoewel wij wel houden van het breken van regeltjes hier en daar, is de manier waarop je dit formele pak draagt wel aan regels gebonden. Hoe hoort het? Zo hoort het!

De smoking: zo draag je ‘m zoals het hoort

Wist je bijvoorbeeld dat een smoking doorgaans een twee- of driedelig, slank gesneden pak is? Dat niet alleen, ook het smokingjasje voldoet aan een aantal regels. Zoals een satijnen revers en het ontbreken van splitten. De knopen hebben dezelfde kleur als de revers en daarnaast is het smokingjasje vaak iets korter dan je favoriete colbert.

Daarnaast zijn de volgende onderdelen ook belangrijk als je een smoking (ook wel tuxedo of dinner jacket genoemd) op de juiste manier wil dragen:

 1. Het perfecte witte smokingoverhemd­

Het overhemd voor deze avondkleding is wit. Traditioneel gezien heeft een tuxedo dress shirt een zogenaamde ‘wing collar’. Dat is een opstaande boord waarbij de punten naar voren geklapt zijn. De knopen van dit overhemd zijn niet zichtbaar door een blinde sluiting. De manchetten van de mouwen zijn dubbel voor een extra luxe uitstraling. De dubbele manchet is logischerwijs twee keer zo lang als een enkele – en wordt dan ook bij elkaar gehouden door manchetknopen.

2. Met deze accessoires volg jij de smoking etiquette

Er zijn vier onderdelen extra belangrijk om je smoking eigen te maken en op te vallen. Namelijk de manchetknopen, bretels, vlinderdas en pochet. Maar welke producten houden zich aan het Black Tie kledingvoorschrift? En draag je bretels in plaats van een riem? Dat leggen we je meteen uit.

 

Zilveren manchetknopen

De manchetten zijn altijd zichtbaar, omdat ze iets onder de mouw van je jasje uitkomen. Daarom is het belangrijk dat je manchetknopen goed matchen met je smokingjasje. De meest veilige optie is om voor zilverkleurige manchetknopen te kiezen zonder  poespas. Egaal, mat of eventueel met een zwart detail.

 

Smoking pantalon met of zonder riem?

De pantalon heeft geen riemlussen en wordt dus ook niet gedragen met een riem. De broek wordt omhooggehouden door zijspanners of juist door stijlvolle bretels. Aan de binnenkant van de meeste pantalons vind je namelijk knoopjes om bretels aan te bevestigen. Deze bretels draag je in zwart of wit. Een gilet of de satijnen sjerp, genaamd cumberband, verbergen de bretelsknopen en broeksluiting. Tegenwoordig wordt deze satijnen band minder gebruikt, waardoor de bretels zichtbaar zijn wanneer je je jasje opent. Staat lekker nonchalant en tóch stijlvol.

Zwarte vlinderdas

Bij een smoking draag je een strik. Een vlinderdas strik je het liefst natuurlijk zelf, al zal er echt niemand raar opkijken als je een voorgestrikte das koopt. De strik bij de tuxedo is zwart en het liefst van hetzelfde materiaal als de revers van je smokingjasje. Een witte strik hoort niet bij deze dresscode, het is tenslotte Black Tie.

 

Wit pochet

De pochet is wit en het liefst van zijde. Let op dat de kleur voldoende matcht met je overhemd, anders lijkt je pochet al snel vergeeld en dat is natuurlijk zonde. Steek de pochet nonchalant in je borstzak of vouw het juist strak op zodat er alleen een recht streepje zichtbaar is.

3. De smoking lakschoenen en sokken

De beste schoenen blijven toch de klassieke, zwarte lakschoenen. Hiermee maak je de outfit helemaal af. Kan je geen lakschoenen vinden of ben je bang ze daarna nooit meer te dragen? Dan zijn zwarte schoenen van glad leer en zonder opvallende details ook een acceptabele optie. Luxe instappers die hieraan voldoen mogen ook. Officieel draag je zwarte sokken bij je avondkleding. Door deze formele dresscode wordt creativiteit helaas niet altijd gewaardeerd. Dus ga je voor lange zwarte sokken, zodat je kuiten niet zichtbaar zijn als je gaat zitten.


Een horloge bij je smoking dragen is uit den boze! Je wil immers niet de indruk wekken dat je de tijd in de gaten moet houden.


4. Is een smoking eigenlijk altijd zwart?

Een smoking hoeft niet altijd zwart te zijn. Gangbare kleuren zijn bijvoorbeeld donkerblauw, grijs of (bij warm weer) wit. Dutch Dandies heeft smokings in drie prachtige kleuren in de collectie. Zwart is de meest klassieke kleur, maar diep donkerblauw is ook zeer geschikt voor een nette gelegenheid. Daarnaast hebben we voor de liefhebber een prachtig grijze smoking. Een kleur voor de man die een keer iets anders wil én durft.