Model met grijs overshirt op een motor

Voorjaarsschoonmaak

In 5 stappen je kledingkast opgeruimd

De lente is hét moment om de boel lekker op te frissen. Naast de grote voorjaarschoonmaak van je huis, mag de garderobe dan ook wel een keer een opfrisbeurt. Dus tijd om die kast te organiseren, uitzoeken, poetsen en wassen. Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij schreven een snel schoonmaak-stappenplan. 🧽

Model met oranje shirt op een motor

Stap 1: oriënteer je kast

Welke voorjaarskleding heb je nog? Voldoende T-shirts, polo’s en een aantal vesten (of truien) voor een frisse dag aanwezig? Check! Hierna maak je pas een selectie van wat weg kan. Maar… bedenk ook wat er nog toegevoegd kan worden aan je garderobe. Door georiënteerd te kijken heb jij het inzicht. Dan begin je met het opruimen van je winterkleding. Doe wel rustig aan! April en mei kunnen nogal wisselvallig zijn, dus een warme jas of een fijne trui achter de hand houden is wel zo slim.


Twijfel je welke jas dé aanwinst van dit voorjaar is? Met deze zomerjassen kan je het wisselvallige weer aan.


Stap 2: weg met winter

Stralende zon? Hoog tijd om je winterjas op te bergen, samen met de sjaals, handschoenen en mutsen. Na de oriëntatie in stap 1, mogen ook die warme truien naar achteren in de kast. Als je ruimte hebt, kun je deze ook in een vacuümzak stoppen voor op zolder. Je bespaart zo extra ruimte voor wat nieuws. Mooi meegenomen toch? 😉


Bepaalde kledingstukken de hele winter niet gedragen? Die ga je volgend jaar waarschijnlijk toch ook niet dragen. Geef of breng deze dan weg, bij kwalitatieve items kun je ze ook altijd nog verkopen. Oh enneh.. bij je lokale milieustraat kan je vaak textiel inleveren zodat het wordt hergebruikt. Wel zo milieuvriendelijk.


Stap 3: Wassen en nog eens wassen

Nu gaan we wassen! In de winter heeft de wasmachine al aardige toeren gedraaid, maar er zijn vast items die lang niet zijn gewassen – of die de hele winter in de hoek van de kast gepropt waren. Goed om die ‘muffe items’ eens mee te nemen voordat je begint met organiseren. Een schone was betekent een schone kast! Wanneer de was draait, sop je de lades en planken even goed. Vergeet niet om ook je kast en lades eens af te nemen.


Zijn jouw basics allemaal eigenlijk al verwassen? Dan is dit ook het ideale moment om je kast goed aan te vullen. Wij vertellen je welke je niet mag missen in een slimme garderobe.


Deze basics mag je in ieder geval niet missen:

Tijd om op te frissen? Deze basics passen sowieso in jouw kast.

Stap 4: Organiseer met kleur

Het echte werk gaat van start. Wat wil je makkelijk terugvinden in je kledingkast? Haal alle kledingstukken eruit en reorganiseer je garderobe slim. Denk er bijvoorbeeld aan om je basics bij elkaar te verzamelen. Vergeet niet wat goede voorjaarsitems bovenop te leggen in je kast. De zomer komt eraan en dan is kleur bijna een must! Organiseer je op kleur of item? Dan combineer je sneller dan ooit en kan jij alles aan. 💪

Stap 5: Schoenen poetsen

Zijn jouw schoenen al klaar voor het voorjaar? Dit is dit hét moment om zowel je winter- als zomerschoenen te poetsen. De winterschoenen gaan namelijk een tijd de kast in – en die zomerschoenen gaan binnenkort de deur uit. Kunnen jouw voorjaarssneakers er nog een seizoen doorheen? Of is het hoog tijd voor een vers paar? Is dit laatste aan de hand? Ontdek dan de trends van dit seizoen.