Mode
Pak onderhoudstips heren

Pak onderhoud:

zo kan je jouw pak nog langer aan!

Een goed pak kan een flinke investering zijn. Dus wil je jouw aanwinst het liefst zo lang mogelijk mooi houden. Moet je jouw pak stomen, mag je het wassen en hoe hang je ‘m eigenlijk op? De verzorging is belangrijk. Dus nemen we de onderhoudstips met je door. Zo kan je het nog langer aan!

tips pak mooi houden

Verwijder voor 't dragen eerst alle draden uit je pak. haal het gekleurde draad voorzichtig uit de stof bij de splitten, de schouders en de zakken. Het borstzakje mag je openmaken, zodat je hier je pochet in kwijt kan.

1. Naar de stomerij

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je jouw pak het beste naar de stomerij brengt. Probeer je pak alleen wel maximaal drie keer per jaar te laten stomen. Chemisch reinigen kan de vezels van je kleding namelijk iets beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker worden en uiteindelijk kunnen scheuren. Uiteraard is de stomerij wel de beste optie wanneer je pak écht toe is aan een reiniging.

2. Borstel je pak voor iedere draagbeurt

Het is niet aan te raden om je pak of dure colbert zelf te wassen en te strijken, behalve natuurlijk wanneer je een wasbaar pak koopt. Je wast dan de pasvorm eruit of je houdt een stof over met lelijke strepen. Hang je pakken liever uit op een stevige houten of vilten kleerhanger met afgeronde hoeken. Met scherpe hoeken of smalle kleerhangers heb je meer kans op beschadigingen in je pak. Borstel vooral wollen pakken voorzichtig met een zachte stofborstel voor je 'm aantrekt. Het materiaal trekt vaak stof aan.

3. Uithangen voor verfrissing

Je pak uithangen kan buiten doen, maar wanneer je pak kreukt hang je 'm het beste in de badkamer op. De stoom van een warme douche strijk de kleine kreukels voor je glad. Controleer voor je dit doet wel of de voering van je pak niet geplakt is. Wanneer de geplakte laag vochtig wordt, kan dit gaan bobbelen en dat is natuurlijk juist niet bevorderlijk voor de duurzaamheid van je pak.

4. Koop meerdere pantalons voor hetzelfde pak

Het mixen en matchen van je pak is erg trendy en ook superpraktisch. Pas wel op dat je niet te vaak de onderdelen van je pak los draagt. Dit kan op de duur kleurverschillen tussen je jasje en pantalon opleveren. Stoom daarom ook altijd je jasje en broek gelijktijdig. Draag je jouw pakken altijd in de vaste combinatie? Dan is het aan te raden om meerdere pantalons te kopen. De pantalon krijgt meestal meer te verduren dan het jasje, dus is het aan te raden om de slijtage te verdelen over twee broeken.

5. Vervoer op een hanger of in een hoes

Gaat je pak mee op reis, bijvoorbeeld in de auto of in een koffer? Dan kan je deze tijdelijk in een hoes vervoeren. Meestal krijg je deze mee in de winkel waar je je pak koopt. Echte zakenmannen hangen hun jasjes natuurlijk op aan een hanger in de auto. Zo voorkom je namelijk kreuken in je jasje.