Mode
Model met donkergroene Dutch Dandies trouwpak

Trouwaccessoires voor de bruidegom

Trouwaccessoires worden vaak direct uitgezocht wanneer je jouw trouwpak past. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen inspiratie opdoet voor je trouwpak, maar ook voor je accessoires. De trouwaccessoires zijn immers – ook voor de bruidegom – de kers op de (bruids)taart!

Model met donkergroene Dutch Dandies trouwpak

Zie je jezelf op je trouwdag met een stijlvolle riem of juist met hippe bretels? Draag je een stropdas, strik of juist geen van beiden? Dat helpt al enorm bij het bepalen van het juiste trouwpak en de juiste accessoires voor bij jouw trouwpak.

1. First things first: je trouwschoenen

Of je schoenen nu accessoires te noemen zijn, valt te betwisten. Het staat wel buiten kijf dat de juiste trouwschoen je pak net dat beetje extra kan geven. Sterker nog, met je schoenen kan je een stukje persoonlijkheid laten zien. Bijvoorbeeld door een gekleurde schoen of stijlvolle loafer te dragen. Met cognac of bruin zit je (bijna) altijd goed.

Kies je voor een sneaker? Ga dan het liefst voor een strak effen model. Uiteraard blijft het belangrijk dat de schoen bij je past en comfortabel zit – je moet het tenslotte minimaal halen tot de eerste dans. Loop je schoenen dus voldoende in. Het liefst op tapijt om te zorgen dat je zolen niet van tevoren al slijten.


Meer schoenentips? Lees dan ook: “Welke schoenen draag je onder een pak?“


2. Sokken voor de bruidegom

Effen, een felle kleur of een toffe print? Ook met de sok kan je alle kanten op. De vuistregel is dat je sokken in dezelfde kleurtint hebben als je pak of een tint donkerder. Onder een effen pak kan je gerust een print dragen waar de kleur van je pak in terug komt. Draag je loafer of zomerse sneaker het liefst met een lage sok.

3. Een feestelijke das en pochet

Ben jij er al uit of het de vlinderdas of de stropdas wordt? Uiteraard is dat geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak. Wel kan je met de juiste das en pochet combinatie een beetje kleur toevoegen aan je trouwpak en je outfit hiermee een feestelijk tintje geven. Uiteraard is het ook mogelijk om een luxe off-white trouwstrik te kiezen.


Meer weten over het dragen van het pochet? Wij schreven over de pochet etiquette.


4. Bretels versus een riem

Een riem is praktisch en stem je heel simpel af op je schoenen. Bretels daarentegen zijn voor veel mannen toch een bijzonder item om te dragen. Ook erg leuk voor een bijzonder fotomoment. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde kleur bretels voor de getuige! Stem de kleur af op je overhemd, je pak of je de kleur van je accessoires.

Je draagt nooit én een riem en bretels. Voor de bretels is het ook de uitgelezen kans om hier de themakleur van de bruiloft terug te laten komen. Ook goed om op te letten; de leertjes van je bretels. Probeer de kleur hiervan af te stemmen op je schoenen. Gebruik de clips wanneer je pantalon niet voorzien is van knopen. Gebruik de leren bandjes wanneer de bretelsknopen wel aan de binnenkant van je broek te vinden zijn.

5. Manchetknopen maken de man

Manchetknopen maken je trouwoutfit helemaal af. Kies voor een verfijnde manchetknoop of juist een romantische voor de finishing touch. Sommige bruidegoms krijgen op deze grote dag zelfs manchetknopen van een bijzonder familielid om te dragen.

De manchetknoop draag je alleen wanneer je een overhemd met dubbel manchet aantrekt. Wil je graag manchetknopen dragen? Geef dit vooral aan bij je mode-adviseur.

6. Om je pols: horloge of armband

Volgens de – ongeschreven – regels draag je op sommige momenten gewoon geen horloge. Dit omdat je de tijd niet in de gaten hoeft te houden. Voor je trouwdag geldt dus hetzelfde. Draag liever een stijlvolle armband die past bij je pak en de sfeer van je bruiloft. Stem de kleur af op je trouwpak, de accessoires of je schoenen.

7. Leave your hat on

Waar de vrouw een sluier of bloemenkrans heeft, is de optie voor de man vaak een hoed. Ga bijvoorbeeld voor de flatcap of een stijlvolle vilten hoed als je graat iets op je hoofd draagt. Voilà: een stijlvolle bruidegom!

8. Een corsage

Corsages worden op bruiloften gedragen door de bruidegom, naaste familie, de ceremoniemeester, de getuigen en eventuele bruidsjonkers. Vaak is dit een bloem uit het bruidsboeket – in de themakleur – of een beetje groen. Mannen dragen corsages overigens met de bloemen naar boven gericht. Wil je voorkomen dat het corsage gaatjes maakt in je trouwpak? Vraag dan naar de mogelijkheden om het speldje te vervangen door een magneet.

Aan het eind van de ceremonie draag jij natuurlijk jouw nieuwste – en beste – accessoire: de trouwring!


Ben jij juist te gast op een bruiloft? Wij hebben een aantal tips voor de perfecte bruiloft outfit als gast zodat je in stijl getuige kan zijn van de mooiste dag uit iemands leven.