Mode
Welke sokken draag je bij je pak of pantalon?

Welke sokken draag je bij je pak of pantalon?

Sta jij met blote voeten voor de kast om eindeloos je sokkencollectie naast je pantalon te houden? Of ben je juist benieuwd of je onder je zakelijke outfit je sokken met print wel mag dragen? Wij leggen je graag uit hoe je sokken op de juiste manier draagt.

Welke sokken draag je bij je pak of pantalon?

Vuistregel is dat je je sokken combineert met je pak. Dus liever niet met je schoenen. Effen sokken zijn dus gemakkelijk te combineren, maar sokken met print of een uitgesproken kleur laten juist een stukje persoonlijkheid zien. De keuze is aan jou, zolang je je maar een béétje aan de regels houdt.

1. Waar moet je op letten bij sokken onder je pak?

Belangrijk is dat je sokken lang genoeg zijn, minimaal tot halverwege je kuit. De bedoeling is dat men je harige stelten niet ziet als je broek opkruipt bij het zitten. 😉 Zakken je sokken af? Dan is de elasticiteit eruit en is het hoog tijd voor nieuwe. Ook de kwaliteit van je sokken is essentieel. Het is natuurlijk niet fijn als je sok afsteekt tegen je luxe maatpak. Een dun katoen, wol of zijde komt verzorgd en verfijnd over.

2. Welke kleur sokken met pak

Vind je het lastig om de juiste sok voor onder je pak te vinden? Kies dan voor veilig en ga voor sokken in dezelfde kleurtint als je pak. Liefst donkerder dan het kostuum wat je draagt. Hoewel je jouw sok niet afstemt op je schoeisel, is het wel goed om er rekening mee te houden. Heeft je schoen een print? Dan hou je de sok rustig.

Sokken onder een blauw pak

Blauw is de meest gangbare kleur voor een pak. Ga je voor veilig zakelijk? Dan is je sok donkerblauw. Ga je voor print? Dan laat je ook donkerblauw de boventoon voeren.


Ga je voor sokken met print? Laat de kleur uit de print terugkomen in je accessoires zoals een pochet of das.


Sokken onder een grijs of antraciet pak

Ga je voor grijs of zelfs een fijne, donkergrijze tint? Dan draag je sokken in een tint donkerder dan je kostuum. Ja dat betekent ook dat je zwarte sokken mag dragen. Zéker wanneer je zwarte, nette schoenen onder je pantalon draagt.

Sokken onder een zwart pak

En onder je zwarte pantalon? Daar kunnen we kort over zijn. Dan draag je zwarte sokken. Een printje mag natuurlijk, maar let dan wel even op je schoenen. Een print op je schoen én sok kan te druk worden.

Sokken onder een gestreept of geruit pak

Wanneer je pak voorzien is van een print, zoals ruitjes of een subtiel streepje, dan is het vaak beter om effen sokken te dragen. Kies een tint donkerder dan de hoofdkleur in de print. Dan ga je écht voor een stijlvolle uitstraling.


Benieuwd met welke schoen je bovenstaande combinaties draagt? Deze schoenen draag je onder een pak.


3. Het (witte) sportsokken cliché

Oké, een witte sneaker onder een pak kunnen we waarderen. Maar laat die witte sportsokken liever voor onder je jeans of joggingbroek. De sokken onder je pak zijn het dun katoen en gewoon liever geen dikkere badstof.

4. Wanneer draag je geen sokken onder je pak?

Geen sokken dragen is een gewaagde keuze die niet bij iedere gelegenheid gewaardeerd wordt. Daarnaast is het alleen fijn als de zon schijnt en je een slim fit pantalon met instappers of sneakers draagt. Je look wordt hiermee meer smart casual dan formeel. Wil je dan toch liever een sok dragen? Dan ga je voor een niet zichtbaar model.