Mode
Zo onderhoud je jouw suède schoenen

Zo onderhoud je jouw suède schoenen

Die suède loafer in je kast kan wel een opknapbeurt gebruiken of niet? Suède oogt enorm stijlvol en combineert lekker met een casual outfit in je sneakers, maar ook in je zakelijke look met een stijlvolle gespschoen. Helaas is dit materiaal wel het meest lastig schoon te maken. Een vervelende klus? Niet met onze tips!

Zo onderhoud je jouw suède schoenen

1. Suède spray houdt je schoenen mooi

Gebruik eens in de twee weken een speciale spray om je schoenen vuil- en waterafstotend te maken. Daarnaast zorgt het ervoor dat een eventuele vlek op de schoen gemakkelijker schoon te maken is. De vlek zit dan namelijk op het beschermende laagje op de schoen in plaats van op het suède.

Suède schoenen sprayen doe je op de 3 x 30 manier:

-        Op 30cm afstand licht insprayen.

-        30 minuten laten drogen.

-        Minimaal elke 30 dagen herhalen.

2. Vuil en vlekken verwijderen met een speciale borstel

Vlekken verwijderen doe je met een speciale suèdespons. Deze spons heeft twee kanten. De zachte kant is geschikt om suède en nubuck op te borstelen. En de crêpe-zijde is voor kleine (lijm)vlekjes. Zorg wel dat je schoenen droog zijn als je ze op gaat borstelen. Als de vlek nat is, kan je hem met de borstel verspreiden en de vlek erger maken. Borstel altijd voorzichtig dezelfde kant op. Heeft je schoen wat kale plekken, bijvoorbeeld bij de neus? Dan kan je met de borstel voorzichtig de haartjes los borstelen.

Ook een speciale nubuckspray in de juiste kleur kan helpen om de schoenen weer als nieuw te doen ogen. Zo heb je bijvoorbeeld spray voor zwarte suède en nubuck schoenen, maar ook voor cognackleurige schoenen of blauwe schoenen.


Schoenen van leer onderhouden en poetsen? Wij leren het je!


3. Watervlekken verwijderen met een beetje water

Als er iets is waar suède schoenen niet goed tegen kunnen is dat water. Toch is de enige manier om watervlekken te verwijderen door een klein beetje water te gebruiken. Stop papier (zonder inkt) of schoenspanners in je schoenen, zodat de schoen zijn vorm goed behoudt. Breng met het borsteltje een heel klein beetje water aan over de gehele schoen, borstel nog steeds altijd dezelfde richting op! Dep met een schone droge doek het overtollige water er voorzichtig af. Laat ze goed drogen en gebruik de beschermende spray om je schoen weer te beschermen tegen een regenbuitje. Maar let op: wees altijd heel voorzichtig met water en suède.


De ultieme tips voor je witte sneakers? Zo krijg je witte sneakers weer wit.