de betekenis van wassymbolen

De betekenis van wassymbolen

Wij mannen hebben overal verstand van en dat valt niet te ontkennen. Maar op het moment dat het gaat over de was, houdt het mannelijk geslacht zich van de domme. Ze snappen opeens niets meer van elektronische apparaten. Maar vanaf nu is dat verleden tijd. Only for Men heeft namelijk alle wastips en wassymbolen op een rijtje gezet. Zo kun je nooit meer een was verpesten of ontkennen dat je niet weet wat je met de vuile was moet doen. Is dat nou niet fijn?

jongen donkerblauw tshirt met short mastrum

Welke stand moet ik pakken om mijn kleding schoon te krijgen in de wasmachine, hoe warm mag ik het vervolgens drongen in de wasdroger en op welke stand mag ik het strijken? Met deze eenvoudige uitleg en illustraties leer je precies hoe je vieze was schoon kunt krijgen op de juiste manier!

1. De wassymbolen

Op het etiquette aan de binnenkant van je wasgoed staan altijd allerlei symbolen aangegeven over hoe je het beste de was kan wassen. Maar wat betekenen deze verschillende plaatjes nou precies? Dat gaan wij jou vertellen.

Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 60 graden. Er kan normaal gecentrifugeerd worden.

Geschikt voor machinewas. Gebruik het gewone programma, met een maximale temperatuur van 40 graden. Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.

Geschikt voor machinewas. Gebruik speciaal programma voor wol of delicate was, met een maximale temperatuur van 30 graden. Centrifugeer op lage toren.

Alleen met de hand wassen, dus niet in de wasmachine.

Niet wassen, en zelfs niet laten weken in water.

Je kunt heet strijken (maximaal 200 graden). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.

Gebruik niet de heetste stand van het strijkijzer, dit kan het wasgoed beschadigen. Dit kan het geval zijn bij stoffen als wol en polyester. Strijk maximaal op 150 graden.

Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110 graden). Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.

Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.

Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen, maar niet op een hoge temperatuur drogen.

Je kunt dit kledingstuk in de wasdroger doen, en op een hoge temperatuur drogen.

Geen gebruik maken van de wasdroger. Om vervorming van het kledingstuk te voorkomen. Laat het natte kledingstuk liggend drogen.

Geen gebruik maken van de wasdroger. Om vervorming van het kledingstuk te voorkomen. Laat het natte kledingstuk hangend drogen.

Dit kledingstuk mag niet in de wasdroger.

Kijk voordat je gaan beginnen met wassen altijd goed op de wassymbolen van het wasgoed.

2. Voorbereiding

Nu je alles weet over de wassymbolen kan het echte werk gaan beginnen. Deze stappen moet je ondernemen voor de was de wasmachine in gaat. Begin met het sorteren van de was. Maak stapeltjes met zwarte, witte en bonte was en maak een stapel met al het spijkergoed. Dus kleur bij kleur. Kledingstukken die gemaakt zijn van wol houdt je ook apart. Wol moet namelijk op een speciaal programma gewassen worden omdat het anders kan krimpen. Wat ook geen goed plan is, is om lingerie in de wasmachine te stoppen. Dit moet je met de hand wassen. Controleer vervolgens alle zakken op inhoud en maak deze leeg.

3. De wasmachine

Op het moment dat je alle voorgaande stappen gedaan hebt kan de was richting de wasmachine. Stop een van de gemaakte stapels in de wasmachine. Maar stop hem niet te vol! Als de wasmachine te vol zit verspreidt het wasmiddel en de wasverzachter zich namelijk niet goed over de was. Pak vervolgend het wasmiddel en de wasverzachter erbij en volg de doseerinstructies op de verpakking. Als het wasmiddel en de kleding in de wasmachine zitten, kies je voor het juiste programma. Je kunt deze programma’s vergelijken met het wasprogramma van je auto: standaard, briljant, speciaal of exclusief.

4. Bijna klaar

Nu de was in de wasmachine zit is het wachten tot het programma klaar is. Je kunt nu geduldig gaan zitten wachten voor de wasmachine tot de was klaar is. Wij adviseren je om even lekker wat voor jezelf te gaan doen. Als de wasmachine klaar is, kan de was uit het machine. Hang het te drogen of stop het in de droger.

5. Finish

Je hebt je taak volbracht. De was is schoon en droog. Nu rest er nog maar een taak en dat is het kreuk vrij maken van de kleding.