Home
The blueprint truien

Ontdek hoe je je kleding langer mooi kunt houden met onze handige wasvoorschriften. Leer hoe je verschillende stoffen het beste kunt wassen, drogen en onderhouden, zodat je favoriete kledingstukken er langer als nieuw blijven uitzien.

stapel truien

Wasvoorschriften

Wol

Wollen kleding hoeft niet vaak gewassen te worden. Laat de kleding regelmatig luchten, eventueel in een vochtige badkamer. Als je de kleding toch wilt wassen, doe dit dan het beste met de hand en gebruik een beetje wolwasmiddel.

Als je de wasmachine gebruikt, kies dan voor het wolwasprogramma en was de kleding niet warmer dan 30°C. Laat wol niet in de week staan en vermijd het centrifugeren van wollen kleding. Leg de kleding plat om te drogen om vormverlies te voorkomen. Doe wol vooral niet in de droger!

Tot slot is het niet aan te raden om wol te strijken. Mocht je dit toch willen doen, gebruik dan een stoomstrijkijzer op de laagste temperatuur. Leg een vochtige doek tussen de strijkzool en het kledingstuk en strijk over de doek in plaats van over het wol.

wasvoorschriften

Wasvoorschriften

Katoen

Om katoenen kledingstukken te wassen, kun je het beste kiezen voor een temperatuur van maximaal 30°C. Dit geldt vooral voor fijne katoenen kleding en kleding met een opdruk. Zorg ervoor dat je nieuwe gekleurde katoenen items apart wast om afgeven van de verfstoffen te voorkomen.

Hoewel sommige katoenen kledingstukken in de droger kunnen, is het beter om ze aan de lucht te laten drogen.

linnen overhemden

Wasvoorschriften

Linnen

De meeste kledingstukken van linnen kunnen gewassen worden in de wasmachine op maximaal 30°C, maar controleer altijd het waslabel om zeker te zijn.

Als het kledingstuk niet in de wasmachine mag, was het dan met de hand in een sopje met milde zeep.

Linnen kledingstukken mogen niet in de droger, omdat dit permanente kreukels kan veroorzaken en de levensduur van het kledingstuk kan verkorten. Linnen items kunnen liggend of hangend worden gedroogd. Rek het linnen voorzichtig in vorm voordat je het kledingstuk ophangt om krimpen te voorkomen.

dutch dandies pak

Wasvoorschriften

Zijde

Om zijde te wassen, gebruik je een speciaal zijdewasmiddel en was je het kledingstuk bij voorkeur snel met de hand.

Vermijd het wringen, wrijven of centrifugeren van het zijde kledingstuk en laat het nooit weken in het water.

Om het zijde kledingstuk te strijken, gebruik je een lauwe strijkbout op licht vochtig zijde. Strijk zijden kledingstukken altijd binnenstebuiten.

overhemd en gilet

Wasvoorschriften

Viscose, acetaat & rayon

Deze materialen lijken erg op zijde en hebben de neiging te krimpen bij hogere temperaturen. Daarom is het het beste om het materiaal met een snelle handwas te reinigen. Bij langdurig nat wassen kan het materiaal haar sterkte verliezen.

Wasvoorschriften

Wasvoorschriften

Nylon, polyester & lycra

Vuil hecht zich snel aan synthetische stoffen, vandaar dat het het beste is om ze regelmatig te wassen op een niet te hoge temperatuur, maximaal 40°C.

Spoel het kledingstuk goed uit en hang het nat op om te drogen. Meestal is strijken van het kledingstuk niet nodig.

Wasvoorschriften

Wasvoorschriften

Jeans

Om je jeans langer mooi te houden, is het aan te raden om het aantal wasbeurten tot een minimum te beperken. Als alternatief kun je de jeans buiten laten luchten of een nachtje in de vriezer leggen om bacteriën te doden en nare geurtjes te verwijderen.

Als je toch besluit om je jeans te wassen, leeg dan eerst de zakken en draai de jeans binnenstebuiten. Was de jeans op maximaal 30°C met een vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor jeans. Niet alle jeans zijn geschikt om te wassen met wasverzachter, dus let hier goed op.

Vermijd het gebruik van een droger en hang de jeans aan de waistband om te drogen. Als je de jeans buiten laat drogen, hang deze dan binnenstebuiten op om verkleuring te voorkomen.

Als je de jeans wilt strijken, vouw deze dan binnenstebuiten en strijk van boven naar beneden terwijl je het strijkijzer beweegt. Vouw de spijkerbroek over de naad om kreuken te voorkomen.

Wasvoorschriften

Nazorg

Tips & Tricks

Natuurlijk wil je dat je kleding er zo lang mogelijk mooi uitziet en goed blijft zitten na de aankoop. Hier zijn drie tips om je kleding in topconditie te houden:

  1. Volg altijd de wasinstructies op het label van het kledingstuk. Was het op de juiste temperatuur en met het juiste wasmiddel om de stof niet te beschadigen.

  2. Berg je kleding op de juiste manier op. Hang kwetsbare items op hangers om kreukels te voorkomen en vouw truien en andere gebreide items op om uitrekken te voorkomen. Zorg ervoor dat je de kleding opbergt in een koele, droge ruimte om schimmel en vocht te vermijden.

  3. Probeer je kleding niet te vaak te wassen en hang het na het dragen buiten of lucht het uit om te voorkomen dat de stof snel slijt. Het wassen van kleding kan de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof sneller verkleurt en slijt.