Man met colbert van dutch dandies

Colbert kopen:

hier let je op

Een goed colbert kopen kan een flinke investering zijn. Maar dat mag ook! Want een jasje wat je lang aan kan, is het geld meer dan waard. Deze tips helpen je bij het kopen van een nieuw colbert.

Man met colbert van dutch dandies

Een colbert is het meest veelzijdige kledingstuk in je garderobe. In de winter draag je hier bijvoorbeeld, in plaats van een overhemd, ook een coltrui onder. In de zomer wissel je misschien af met een polo.

Bekijk de video of lees daaronder verder over hoe jij een perfect passend colbert kiest.

1. Kies de juiste maat

De meeste colberts komen in pakmaten, zoals 50 en 52 of kwart- en lengtematen. De maat van een colbert is dus hetzelfde als het jasje van je pak. Draag je een meer casual versie? Dan kan het zijn dat het standaard confectiematen zijn zoals M of L. Val je tussen twee maten in? Kies dan de kleinste maat. Je jasje mag namelijk nauw aansluiten.

Voor een optimale pasvorm bestaan er bestaan er voor ook kwartmaten, zoals 24, 25 en 26. Deze kwartmaten zorgen ervoor dat je mouwen niet te lang zijn, wanneer je jouw jasje in een grotere maat draagt. Vallen je mouwen bij jou vaak juist halverwege je onderarm? Dan bestaan er ook lengtematen, zoals 98, 102 en 106.

2. Ga voor de juiste pasvorm

De pasvorm is minimaal zo belangrijk als de maat. Zorg ervoor dat je colbert mooi aangesloten zit en zeker niet te groot zit. Een aantal punten om op te letten zijn: de lengte van het colbert, de schoudernaad, de lengte van de mouwen en de knoop.

Lengte colbert

In de loop der jaren is de lengte van het colbert wat veranderd. Over het algemeen eindigt het jasje waar je benen beginnen. De bewegingsruimte krijg je door de dubbele split aan de achterkant.

Schoudernaad

Een te breed colbert staat slordig. Let er daarom op dat je schoudernaad ook op het einde van je schouder loopt en de stof bij de bovenarm niet rimpelt.

Mouwlengte

De mouw moet ongeveer vallen ter hoogte van je pols. Let erop dat je overhemd op de polsknik valt en de manchetten iets onder de mouwen van het colbert vandaan steken.

Knoop

Knoopje open of knoopje dicht? De knoop van je colbert draag je zelden dicht. Het jasje mag daarom ook iets trekken bij de knoop wanneer je deze sluit.

3. Kwalitatief materiaal

Wil je lang van je colbert en zijn draagcomfort genieten? Kies dan een duurzaam materiaal wat goed ademt. Bijvoorbeeld merinowol of katoen. Vermijd liever synthetische stoffen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe kwetsbaarder de stof. Dus hou er wel rekening mee wanneer je jouw jasje draagt.

4. De juiste kleur

Wanneer je kiest voor een veilige kleur zoals bruin, grijs of zwart, kan je oneindig combineren met je jasje. Wil je juist meer opvallen of je colbertje dragen op een feestelijke gelegenheid? Ga dan voor een kleur of print. Bijvoorbeeld blauw, groen of cognac. In het voorjaar en zomer zijn lichtbeige en wit ook goede opties om te dragen.

5. Let ook op de details

Details maken je jasje opvallend, persoonlijk en tijdloos. Denk aan luxe knopen, opgestikte zakken, gekleurd stiksel of een opvallend revers. Ook kan je kiezen voor een jasje met een opvallende print. De ruit of streep zijn bijvoorbeeld altijd goed. Ben je echt een detail man? Maak je look dan af met een casual gevouwen pochet in het borstzakje.

Ben jij geslaagd voor het perfecte colbert? Zorg dan dat je de stiksels van onder andere de split en het borstzakje verwijdert. Staat wel zo netjes!