Mode
Dit is de kracht van een goed zittend colbert

Dit is de kracht van een goed zittend colbert

Een colbert is het meest veelzijdige kledingstuk in je garderobe. Geloof je ons niet? Nou, zo’n jasje is ideaal voor elke gelegenheid, mits je de goede pasvorm hebt en ‘m juist combineert natuurlijk. In de winter draag je het colbert bijvoorbeeld formeel met een overhemd (en een vest of trui). In de zomer misschien juist wat sportiever - met een polo.

Dit is de kracht van een goed zittend colbert

Bekijk de video of lees daaronder verder over hoe jij een perfect passend colbert kiest.

1. De juiste maat en pasvorm

De meeste colberts komen in pakmaten (zoals 50 en 52), of kwart- en lengtematen. Draag je een meer casual versie? Dan kan het zijn dat het standaard confectiematen zijn, zoals M of L. Voor een optimale pasvorm bestaan dus die eerdergenoemde kwartmaten, zoals 24, 25 en 26. Deze speciale maten zorgen ervoor dat je mouwen niet te lang zijn, wanneer je jouw jasje in een grotere maat draagt. En…Vallen jouw mouwen vaak tot halverwege je onderarm? Dan bestaan er ook lengtematen, zoals 98, 102 en 106.

Zorg ervoor dat je colbert mooi aangesloten zit en zeker niet te groot is. Een aantal punten om op te letten zijn:

Lengte colbert

In de loop der jaren is de lengte van het colbert wat veranderd. Over het algemeen eindigt het jasje waar je benen beginnen. De bewegingsruimte krijg je door de dubbele split aan de achterkant.

Schouderbreedte

Een te breed colbert staat al snel slordig. Let er daarom op dat je schoudernaad ook op het einde van je schouder loopt en de stof bij de bovenarm niet rimpelt.

Mouwlengte

De mouw moet ongeveer vallen ter hoogte van je pols. Let erop dat je overhemd op de polsknik valt en de manchetten slechts heel iets onder de mouwen van het colbert vandaan horen te steken steken.

Knopen

Knoopje open of dicht? De knoop van je colbert draag je eigenlijk zelden dicht. Het jasje mag daarom ook iets trekken bij de knoop wanneer je deze sluit.

2. Formeel duurzaam colbert

Wil je lang van je colbert genieten? Kies dan een duurzaam materiaal wat goed ademt, bijvoorbeeld (merino)wol of katoen. Voor een formele look draag je het colbert over je overhemd - met eventueel een vest of dunne pullover. Combineer ‘m met een pantalon of chino en maak het af met een paar nette schoenen.


Op zoek naar opvallende colberts? Dit zijn dé jasjes voor kantoorhelden


3. De juiste kleur voor je colbert

Wanneer je kiest voor een veilige kleur zoals bruin, grijs of zwart, kan je oneindig combineren met je jasje. Wil je juist meer opvallen of je colbertje dragen op een feestelijke gelegenheid? Ga dan voor een kleur of zelfs een print. Bijvoorbeeld in blauw, groen of cognac. In het voorjaar en zomer zijn lichtbeige en wit ook goede opties om te dragen.


Verwijder de stiksels van de split en het borstzakje. Staat wel zo netjes!


4. Colberts met bijzondere details

Details maken je colbert opvallend, persoonlijk en tijdloos. Denk aan luxe knopen, opgestikte zakken, gekleurd stiksel of een opvallend revers. Ook kan je kiezen voor een jasje met een opvallende print. De ruit of streep zijn bijvoorbeeld altijd goed. Ben je echt een man van de details? Maak je look dan af met een casual gevouwen pochet in het borstzakje.