Mode
Jeans wassen in een ton

Jeans tips: zo was je jouw spijkerbroek

Je favoriete jeans zit als gegoten, past bij iedere outfit en draag je het liefst dagelijks. Het is dan ook niet gek dat je hem het liefst zo min mogelijk in de wasmachine stopt. Zo voorkom je immers dat de kleur vervaagt, het denim dunner wordt of je broek krimpt. Wil je zo lang mogelijk van je favoriete spijkerbroek genieten? Let dan goed op het waslabel en was hem zo min mogelijk. Met deze tips kan je je jeans opfrissen of wassen, zodat je het nog langer aan kan!

Jeans wassen in een ton

1. Opfrissen: jeans in de vriezer of laten luchten

Het is niet altijd nodig om je jeans na het dragen direct te wassen. Experts zeggen zelfs dat je jouw spijkerbroek gerust zes keer kan dragen, voor je deze moet wassen. Heb je geen vlekken gemaakt in je broek? Dan kan je deze even uithangen in de buitenlucht. Hang je broek dan wel aan de band en het draai hem even binnenstebuiten om verkleuring in de volle zon te voorkomen. Stoom werkt ook prima om je jeans op te frissen. Hang je broek bijvoorbeeld in de badkamer terwijl je een douche neemt.

Eventuele nare geurtjes of bacteriën verwijderen kan gemakkelijk door je spijkerbroek een nachtje in de vriezer te leggen. Stop hem dan wel in een kussensloop. De kou doodt ziektekiemen en bacteriën zonder dat de vezels van je jeans beschadigen.

Tip: Heb je wel een vlek in je broek, maar wil je niet wassen? Dan kan je de vlek voorzichtig verwijderen in een lauwwarme handwas, met een vochtige doek of met een zachte borstel. Probeer te deppen in plaats van te wrijven, zo voorkom je dat je de vezels beschadigt.

2. Hoe kan je het beste jeans wassen?

Was je jouw spijkerbroek liever wel in de machine? Bij het wassen van je spijkerbroeken in de wasmachine is het goed om te letten op het waslabel. Daarnaast zijn de volgende tips (bijna) altijd van toepassing:

  • Controleer en leeg de zakken. Niets is vervelender dan visitekaartjes of bonnetjes die afgeven op je broek.

  • Keer je jeans binnenstebuiten en sluit knopen of ritsen.

  • Was spijkerbroeken het liefst samen, maar was lichte, donkere en bonte wassingen apart.

  • Was niet meer dan vier spijkerbroeken tegelijk om het maximale trommelgewicht van je wasmachine niet te overschrijden. Zo voorkom je ook kreukels en strepen in je stof.

  • Was je jeans op een koud programma om de vezels en kleur te beschermen.

  • Gebruik speciaal jeanswasmiddel of vloeibaar wasmiddel. Poederwasmiddel kan vlekken achterlaten op je jeans. Dat is vooral erg vervelend wanneer je een donkere spijkerbroek draagt.

  • Laat wasverzachter achterwege. Sommige spijkerbroeken, zoals varianten met stretch, zijn niet geschikt hiervoor en verliezen dan hun pasvorm.

  • Haal je spijkerbroek direct na het beëindigen van het wasprogramma uit de machine.

3. Het wassen van je donkere spijkerbroek

Een donkergekleurde spijkerbroek bevat vaak een intense indigo of zwarte kleurstof. Deze kleurstof kan afgeven op je leren bekleding of zelfs op je benen. Daarom is het van belang deze spijkerbroeken wel even te wassen voor het dragen. Was deze spijkerbroek apart om vlekken op je andere kledingstukken te voorkomen. Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Na de eerste wasbeurt kan je jouw donkere jeans prima wassen in een donkere was met koud wasprogramma, mits je waslabel dit ook aangeeft. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel voor donkere kleding.

Tip: Blijft je broek toch afgeven? Dan kan je deze ook een nachtje in een teiltje met water, vermengd met een kopje azijn, leggen. Spoel daarna je broek uit of was deze met een koud wasprogramma. Een schepje keukenzout in plaats van azijn wil ook helpen.

4. Hoe was je jeans met coat finish?

Een speciale wasachtige finish geeft je spijkerbroek een stoere look. De coating kan echter wel vervagen door dragen en wassen. Daardoor is het goed om een broek met een coat finish zo min mogelijk te wassen. Gooi je deze broek wel in de wasmachine? Dan is het belangrijk om binnenstebuiten te wassen op koude temperatuur.

Let op: Gebruik te allen tijde vloeibaar wasmiddel bij een waxcoating!

5. Drogen: Kan een spijkerbroek in de droger?

Hitte kan de vezels van je geliefde jeans beschadigen. Hierdoor verliest je broek zijn pasvorm en zal hij nooit meer zo lekker zitten als voorheen. Het is dan ook niet aan te raden om een broek die je iets te groot hebt gekocht, te laten krimpen in de wasdroger. Bij jeans met stretch kan de warmte van de droger de elastaanvezels doen samensmelten. Dat draagt een stuk minder prettig en zal ervoor zorgen dat de broek niet netjes meer aansluit. Het beste kan je je broek laten drogen op een droogrek. Liever niet in de volle zon en bij voorkeur binnenstebuiten. Hang je broek op aan de waistband of gebruik de volle breedte van het droogrek om afdrukken van je waslijn in het denim te voorkomen.

6. Mag je jeans strijken?

Het liefst trek je jouw spijkerbroek weer gladgestreken aan. De hitte van een strijkbout kan echter, net zoals de droogtrommel, de vezels flink beschadigen. Controleer in het waslabel of jouw spijkerbroek gestreken kan worden op lage temperatuur of hang jouw spijkerbroek strak aan de waslijn zodat strijken niet nodig is.