Tips: zo ben jij vlekken de baas

Tips:

zo ben jij vlekken de baas

Zal je net zien. Grasvlek in je favoriete spijkerbroek of een wijnvlek in je nieuwe overhemd. Ben jij die kluns die dit altijd overkomt? Vervelend, maar er is hoop voor je. De meeste vlekken verwijder je gelukkig met simpele trucs uit je kleding. En deze vlek vlekverwijderaars heb jij zeker weten gewoon in je keukenkastje staan!

Tips: zo ben jij vlekken de baas

1. Rode wijnvlek verwijderen: als de wijn maar goed was!

Zit je net lekker te dineren en dan stoot je jouw wijn om. Je witte overhemd direct helemaal rood (en je kaken waarschijnlijk ook). Balen! Maar je zal echt niet de eerste zijn. Dep de vlek eerst droog en spoel daarna grondig uit met koud water. Ook kan je in een restaurant vragen om bruiswater. Was vervolgens je kledingstuk thuis zoals normaal.

 

Als je thuis bent is het verstandig om direct zout op de vlek te strooien. Laat het een paar minuten intrekken en spoel af met koud water. Wrijf de vlek daarna voorzichtig in met vloeibaar wasmiddel en stop je overhemd in de wasmachine. Is de vlek er nog niet uit? Oude rode wijnvlekken verwijder je door een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom koud water te doen en de vlek een uur te laten weken. Wrijf desnoods voorzichtig wat waspoeder of wasmiddel over de vlek en spoel uit. Was daarna je kledingstuk zoals gebruikelijk.


Tip: Je kunt de methode voor wijnvlekken ook toepassen op wortel-, tomaten- en ketchupvlekken!


Word het helaas toch tijd voor een nieuw overhemd? Bekijk onze favorieten:

2. Een koffievlek op een moeizame maandagochtend

Bots je tegen je collega bij de koffieautomaat? Handig! Gelukkig zijn koffievlekken heel gemakkelijk te verwijderen met lauw water. Ook kan je zout pakken uit de keukenkast. Strooi zo snel mogelijk een grote hoeveelheid over de vlek, laat het inwerken en gebruik een doek om het af te vegen. Als dat niet lukt, wrijf het kledingstuk dan (thuis) in met vloeibaar wasmiddel. Even in laten weken, uitspoelen en wassen zoals normaal.

Let op: Niet iedere stof mag in de wasmachine en wrijf nooit te hard over de vlek. Dat beschadigt de vezels van de stof.


Zonnebrandvlek verwijderen? Smeer de vlek in met groene zeep en warm water. Laat dit enkele uren intrekken en gooi het item in de wasmachine. Zo goed als nieuw!


3. Grasvlekken uit je kleding: geen groene vingers, maar groene knieën

Lekker tuinieren of voetballen met de kids? Niet zo handig met die nieuwespijkerbroek. Gelukkig zijn er vele manieren om grasvlekken te verwijderen. Bijvoorbeeld met tandpasta met menthol en whitening. Ideaal voor lichtgekleurde stoffen, zoals je witte T-shirt en lichte spijkerbroek. Poets de tandpasta voorzichtig over de vlek, laat ’t een uur liggen en spoel grondig na met warm water. Zijn de vlekken al wat ouder of heeft de stof een donkere kleur? Gebruik dan groene zeep of afwasmiddel. Niet vergeten om uit te spoelen en te wassen natuurlijk. Zo kan jij er weer tegenaan!

Die spijkerbroek toch echt versleten? Dan hebben wij stevige alternatieven:

Voorkomen dat je spijkerbroek afgeeft? Was je jeans met (schoonmaak)azijn!


4. Vetvlekken uit je kleding: laat die kookkunsten maar zien

Ja hoor! Ben je net lekker bezig achter de pannen krijg je direct een vette spetter op je trui. Vet dringt snel door in de vezels van de stof, daarom is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Dep met een theedoek zo veel mogelijk vet eraf. Los dan een eetlepel wasmiddel of afwasmiddel op in een kom met heet water en was de vetvlek in deze oplossing voorzichtig met de hand uit. Was tenslotte het je kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur (voor zover de wasvoorschriften dit toestaan).

Zit die vlek er al een tijdje? Oude vlekken kan je nauwelijks verwijderen met huishoudmiddelen. Dat wordt een bezoek aan de stomerij, gelukkig kan dat gemakkelijk in onze winkels.

5. Een zweetvlek uit je kleding halen: voorkomen is beter dan genezen

Nog even de trein halen, een belangrijke presentatie geven of een eerste sollicitatiegesprek. Allemaal momenten waarop het zweet je uitbreekt. Met een goede deodorant kun je zweetvlekken in je kleding voorkomen. Sterker nog, een roller deodorant zonder aluminium in de ingrediënten zou gele vlekken al erg moeten verminderen. Is het te laat? Geen probleem! Er zijn meerdere eenvoudige manieren om zweetvlekken uit je kleding te verwijderen.

Los twee aspirientjes op in een beetje warm water en smeer het mengsel op de vlek. Laat het een paar uur intrekken en stop het kledingstuk daarna in de wasmachine. Heb je geen tijd om de vlek op deze manier te behandelen? Laat je kledingstuk een middag in de zon hangen; de zon heeft namelijk een blekende werking!

Dit zijn de beste items voor die belangrijke presentatie of eerste sollicitatiegesprek:
Is de vlek weg, maar gaat de zweetgeur maar niet weg? Laat donkere kleding dan weken in warm water met azijn. Met lichte kleding kan je gaan voor citroenzuur. Hierdoor worden ook deodorant vlekken lichter! Wel even wassen achteraf natuurlijk. 😉