Mode
Dutch Dandies by Greve geklede cognac schoen

Waar let je op bij het kopen van je trouwschoenen?

Het aanzoek was spectaculair en je hebt jouw trouwpak al op het oog. Jij bent klaar voor die grote dag, toch? Vergeet je trouwschoenen niet bruidegom! Onze mode-adviseur Nicolle uit Beek deelt haar tips voor de trouwschoen. Van kiezen tot het inlopen. “Naast het perfecte plaatje, is het vooral belangrijk dat je schoenen comfortabel zijn. Je moet er tenslotte de hele dag op lopen – en dansen – zonder blaren of pijn!”

Dutch Dandies by Greve geklede cognac schoen close up

1. Welk materiaal voor je trouwschoenen?

Ga je voor die leren trouwschoen, of is die suède loafer echt voor je weggelegd? Keuzestress! Naast je persoonlijke smaak, de kleur van het pak en de locatie belangrijk om de juiste trouwschoenen te kiezen. Overdreven? Nee hoor! Een canvas instapschoen zou zeker niet misstaan op een strandbruiloft, maar wordt in het bos veel te snel vies. Net als een suède paar. Heb je alles over voor de perfecte look? Dan kan je alsnog voor deze materialen kiezen. Wil je liever praktisch en goed schoon te houden? Dan is een glad leren schoen wellicht meer iets voor jou. Mits je deze goed beschermt van tevoren natuurlijk.


Tip: ben je – door de zenuwen – bang voor zweetvoeten? Ga dan juist voor leer! Ook een leren voering zorgt ervoor dat vocht beter afgevoerd wordt. Is dat een zorg minder op je trouwdag.


2. Gouden trouwschoen-regels

Welke schoenen je dan onder je (trouw)pak draagt? Daar zijn een aantal vuistregels voor. In principe kan je bij de meeste kleuren pakken wel cognackleurige of bruine schoenen aan. Onder een feestelijke smoking draag je glimmende lakschoenen en onder een zwart pak het liefst een zwarte schoen. Daarnaast is het belangrijk dat je de riem altijd afstemt op de schoenen.

Is je trouwpak rustig of vind je dat regels er zijn om gebroken te worden? Dan kan je bijvoorbeeld opvallen met je schoenen en accessoires. Je pakt écht uit met print! Maak je je zorgen over het matchen? Geen problemen hier! Verschillende schoenenmerken verkopen ook bijpassende riemen.


Altijd de juiste riem-schoen-combinatie? Ontdek hoe je de perfecte match maakt.


3. Super chique, modern of casual?

Je ziet waarschijnlijk vaak mega chique plaatjes als je op zoek gaat naar trouwinspiratie. Nette veterschoenen zijn natuurlijk geen must. Je kan namelijk ook prima een gave gespschoen dragen of juist een toffe instapper. Is dat nog steeds niks voor jou? Dan is een nette sneaker natuurlijk ook gewoon een optie.

Het mooie aan de sneaker onder je trouwpak? Je kan heel subtiel kleur terug laten komen in je outfit. Pas voor een speels effect bijvoorbeeld de kleur van je das of pochet af bij een opvallende kleur uit je sneaker.


Je schoenen goed onderhouden? Lees dan de onderhoudstips voor leren schoenen of juist voor je nieuwe suède aanwinsten.


4. Tips voor het inlopen van je trouwschoenen

Zo draag je jouw trouwschoenen de hele dag als een pro:

  • Koop je trouwschoenen het liefst in de middag. Dan zijn je voeten meestal iets dikker en riskeer je niet om te strakke trouwschoenen te kopen.

  • Loop je schoenen minimaal een paar weken van tevoren even in. Loop op tapijt om de zolen niet te laten slijten.

  • Zijn je zolen juist te glad? Haal er voorzichtig een fijn schuurpapiertje overheen. Zo glijd je niet uit op de dansvloer. Of erger; in het gangpad.

  • Draag nette, dunne sokken in je schoenen. Het liefst in een tint donkerder dan het pak of afgestemd op je accessoires.

  • Heb jij een pantalon die iets hoger valt of rol je de broekspijpen op? Draag dan lage sokken die niet zichtbaar zijn boven je schoen uit.


Meer schoenentips op basis van je pakkleur? Deze schoenen draag je onder een pak.