Mode
lichaamsbouw blog

Zo kleed je je naar je lichaamsbouw

Iedereen heeft een aantal sterke punten aan zijn lichaam en met de juiste kleding kan je die perfect benadrukken. Ook kan je punten waar je minder tevreden over bent, heel goed minder laten opvallen. Dus ben je niet overtuigd dat die trendy print bij je past of ben je op zoek naar basics die je gewoon altijd goed staan? Wij geven tips om je te kleden naar je lichaamstype. Zo kom je altijd goed voor de dag.

lichaamsbouw blog

Kledingtips voor verschillende lichaamstypen van mannen

De lichamen, lengte, bouw en verhoudingen van mannen loopt natuurlijk ontzettend uiteen. Om het overzichtelijk te houden, onderscheiden we vier typen lichamen voor mannen waar we kledingtips voor geven.

  • De gespierde man – Te herkennen aan brede schouders, gespierde bovenbenen, brede armen en een smalle taille.

  • De langere man – Kenmerken van een lange man zijn vaak smalle heupen, lange benen en smalle schouders.

  • De stevigere man – Heeft vaak bredere heupen, maar juist smallere armen, benen en schouders.

  • De kleinere man

Voorbeeld lichaamstype Gespierde lichaamsbouw\
Voorbeeld lichaamstype Lange lichaamsbouw
Voorbeeld lichaamstype Gezet lichaamsbouw
Voorbeeld lichaamstype Kleinere man

1. Gespierd? Zo kleed je je naar jouw lichaamstype

Heb jij een atletische bouw (ook wel mesomorph genoemd)? Dan zitten jouw overhemden vast niet lekker bij je schouders of bovenarmen – of ze zijn juist vaak veel te wijd bij de taille.

Subtiele accenten en meer kledingtips

Belangrijk is dat je jouw gespierde lijf subtiel accentueert met getailleerde kleding. Zorg dat je bovenkleding soepel valt en bij de armen en schouders niet te strak zit. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk in een casual outfit met een overshirt en T-shirt. Pas wel op met de maat van dit T-shirt! Hoewel een kleinere maat je spieren goed accentueert, oogt je lijf meer in balans met een goed passend getailleerd model met een V-hals.

Stoei je voornamelijk met je overhemd? Probeer dan eens een slim fit model met stretch. Profuomo, Olymp en Dutch Dandies hebben bijvoorbeeld overhemden met aangesloten pasvorm en de nodige rek.


Meer weten over overhemden met stretch? Lees dan over het knitted shirt.


De balans tussen boven- en onderlichaam bij een gespierd lijf

Is je bovenlichaam breder dan je onderlijf? Kies dan voor broeken met een rechte pasvorm of slim fit. Die laatste is ook geschikt voor mannen met gespierde bovenbenen. De meeste jeans met dit model hebben namelijk stretch. Zo heb je voldoende bewegingsvrijheid en een mooie aangesloten pasvorm. Ook de tapered fit is ideaal voor spierbundels. Deze pasvorm heeft namelijk voldoende ruimte op de bovenbenen en loopt smal toe in de broekspijpen. 

Tips voor een gespierd lichaamstype:

  • Draag getailleerde kleding om nadruk te leggen op je gespierde bouw. 

  • Kies voor bovenkleding met een V-hals. 

  • Ga voor broeken met slim fit, tapered fit of regular fit. 

  • Vermijd colberts met schoudervulling. 
    (Kijk of het mogelijk is om een langer jasje te shoppen om je bovenlijf iets te verlengen.) 

  • Draag overhemden met stretch  
    (Laat wanneer mogelijk de bovenste twee knoopjes open om het V-hals effect na te bootsen.) 

2. Zo shop je voor jouw lichaamsbouw, lange man

Ben jij lang en slank gebouwd? Dan wordt jouw lichaamstype ook wel ectomorph genoemd. Kleding kopen is voor jou redelijk gemakkelijk, maar je krijgt wel vaak te maken met korte mouwen, hoog water broekspijpen en een te ruime pasvorm.

Kledingtips voor de lange man

Voor jouw lichaamstype kleed je je in getailleerde items. Belangrijk is om je schouders te benadrukken. Bijvoorbeeld met een jasje met lichte schoudervulling of gemaakt van stevige materialen zoals corduroy, dik katoen en denim.

Ga voor lengtematen

Vallen broekspijpen of mouwen voor jou altijd net te kort? Met een lengtemaat ben je verzekerd van meer mouw-, rug- of beenlengte. Kies dan voor maten zoals 94 (een S met langere broekspijpen of mouwen), 98 (een M met meer lengte), een 102 (L met meer centimeters), enzovoorts.

Tips voor een lang lichaamstype:

  • Kies colberts of jasjes met een lichte schoudervulling of van stevig materiaal. Double-breasted items zijn niet aan jou besteed, want ze maken je optisch smaller. 

  • Draag getailleerde fits. 

  • Je kan laagjes prima hebben, draag bijvoorbeeld vooral een coltrui onder een overshirt. 

  • Een lange manteljas benadrukt je lengte. 


Lees ook over de beste pasvorm van jouw pak. Zo vind jij altijd jouw ideale fit!


3. Stijltips voor de wat meer gezette man

Heb jij een ronde bouw met bredere heupen en smallere schouders? Misschien heb je een buikje en wil je dat graag verbloemen? Dan ga je voor kleding die je bovenlijf langer doet ogen en het accent op je schouders legt. Donkerdere kleuren zoals donkergroen, donkerblauw of zwart voegen stijl toe terwijl ze afkleden.

Kledingtips voor stevigere mannen

Voor een man met een stevigere lichaamsbouw kan het lastig zijn om de perfecte outfit bij elkaar te shoppen. Kleding die bij de schouders past, is mogelijk bij de buik te strak en kleding die rond het middel als gegoten zit, is vaak bij de schouders te ruim. Je kan het beste voor rechte of regular fit pasvormen gaan. Mocht deze alsnog niet als gegoten zitten, kan een coupeur uiteraard je kleding naar wens vermaken. Je slanke benen benadruk je in een slim fit of licht getailleerde broek. Opvallende riemen leggen te veel nadruk op je heupen, deze laat je dus beter in de kast.

Kwartmaten voor perfect passende mouwen en broekspijpen

Zorg dat mouwen en broekspijpen de juiste lengte hebben om ervoor te zorgen dat je ledematen niet korter lijken dan ze zijn. Lengte is immers het sleutelwoord. Ga voor kwartmaten zoals 24, 25 (maat L), 26 ( maat XL), enzovoorts.

Tips voor een stevig lichaamstype:

  • Kies voor kleding die soepel over de buik valt. 

  • Jouw doel is het verlengen van het bovenlijf en het verbreden van de schouders. 
    (Kies voor een overhemd met verticale strepen en een colbert met lichte schoudervullingen.) 

  • Kies voor laagjes en goed passende items.  
    (Draag bijvoorbeeld een casual overhemd los over een regular fit T-shirt.) 

  • Draag een V-hals om het bovenlijf te verlengen. 

  • Vermijd opvallend gekleurde schoenen, deze laten je benen korter lijken. 

  • Draag sokken in dezelfde kleur als je broek om je langer te doen ogen.

4. Ben jij wat kleiner? Dit zijn jouw kledingtips

Bij jouw lichaamstype is lengte ook het sleutelwoord. Proporties en pasvorm gaan je hierbij helpen. Veel van de tips die wij gegeven hebben voor de vollere man – zoals goed passende items, de juiste mouwlengte en het creëren van lengte door gebruik van kleur en prints – zijn ook op jou van toepassing. Daarnaast kies je een slanke pasvorm en schoenen met een iets hogere hak of zool. Rol daarnaast je broekspijpen in de lente en zomer iets op voor een optisch verlengend effect.

Stijltips voor de zakelijke kleinere man

Voor je zakelijke look kies je voor smalle revers op je jasje, een smalle stropdas, een niet te hoge overhemdkraag en de nette peacoat (dit is een nette wollen jas, liefst met één knopenrij). Een lange manteljas is net zo stijlvol, maar maakt je optisch kleiner.

Tips voor een klein lichaamstype:

  • Ga voor een aansluitende pasvorm zoals slim fit of skinny fit. 

  • Zorg voor de juiste mouw- en broekspijplengte. Kom je niet uit met kwartmaten omdat ze vooral voor grotere maten zijn? Laat dan je broeken inkorten door een coupeur. 

  • Een schoen met een iets hogere hak of zool smokkelen wat extra centimeters, opvallende schoenen maken je optisch kleiner. Pas hier dus mee op. 

  • Draag sokken in een vergelijkbare kleur als je broek om je benen optisch nog langer te maken. 

  • Als je voor een print gaat, check dan of deze print de lengte of breedte in gaat. Verticale strepen maken bijvoorbeeld langer. Basic effen items geven je vaak meer proportie en lengte. 

Alkmaar personal shopping ruimte

Persoonlijk advies

Bovenstaande tips gelden natuurlijk in het algemeen voor verschillende lichaamstypen. Wil je weten wat voor jou persoonlijk werkt of graag outfits kunnen proberen? Dan kan je gratis en vrijblijvend gebruik maken van personal shopping.

Maak een afspraak