Model met lichtblauw Dutch Dandies trouwpak

Trouwpak tips: In 6 stappen het juiste trouwkostuum

Jij ging op één knie en zij zei volmondig ‘ja’ tegen jouw romantische aanzoek. Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Hoewel er direct gefantaseerd wordt over de perfecte bruidsjurk, is het trouwpak van de bruidegom minstens net zo belangrijk. Krijg je al klamme handen van het idee? Geen zorgen! In deze zes stappen kies jij met gemak het trouwpak van je dromen.

Model met donkergroen Dutch Dandies trouwpak

Dé grote dag vergt veel voorbereiding, dit geldt ook voor de zoektocht naar trouwpakken. Begin daarom maximaal zes maanden van tevoren met oriënteren en plan je pasafspraak ongeveer twee maanden van tevoren. Zo weet je zeker dat je pak zonder stress nog vermaakt kan worden en als gegoten zit op jullie trouwdag.

1. Oriënteren op stoffen en stijlen

Een trouwpak is niet zomaar een pak. Qua kleuren, prints en stoffen mag het dus wel een tikkie specialer. Is de bruiloft in de lente of zomer? Dan is een lichter gekleurd pak met een ademende stof ideaal. Ook kan je vast kijken of je een chique driedelig pak wil of een modern en casual colbert met een pantalon

2. Afstemming op de bruidsjurk en het (kleur)thema

Afstemming is belangrijk. Je wilt tenslotte dat het grote geheel er onvergetelijk uitziet – en anders je partner wel! Bespreek samen de richtlijnen, themakleuren en overall stijl van de grote dag. Wil je zeker weten dat jouw gekozen pak perfect past bij de bruidsjurk? Neem iemand mee die ook bij de pasafspraak van de bruid geweest is.

Soms is het ook mogelijk om een stukje stof van de bruidsjurk mee te nemen. Zo kan alles qua kleur perfect afgestemd worden op de japon. Vraag je partner dan ook om een staaltje te vragen bij de pasafspraak.

3. Weet welke pasvorm je staat

Een pakkenspecialist kan je goed adviseren over welk soort pak het beste bij je figuur past. Maar het is ook goed om zelf te weten wat je goed staat. Ben je bijvoorbeeld lang en slank? Dan kan je kiezen voor meer schoudervulling en een jasje met zakken. Ben je breder of heb je een gespierde bouw? Dan staat een jasje met een borstzak je hoogstwaarschijnlijk goed. Let dan wel op dat het jasje lang genoeg is. Het colbert hoort ongeveer tot je polsen te komen wanneer je je armen laat hangen.

Belangrijk is dat je het jasje zonder moeite dicht kan knopen, de (letterlijke) vuistregel is dat er ongeveer een vuist tussen je borst en het jasje moet passen. Daarnaast mogen de mouwen niet te ver opkruipen, maar mag de mouw ook niet over je handen komen als je je armen strekt. Let ook op de pasvorm van je pantalon. Kan je je handen gemakkelijk in je zakken steken en floddert de broek verder niet? Dan is deze perfect.


“Oriënteer je ongeveer zes maanden van tevoren op je trouwpak, maak je afspraak maximaal twee maanden van tevoren.”


4. Maak een afspraak

Trouwen is een bijzondere gebeurtenis. Bestel daarom niet zomaar een pak online, maar laat je adviseren in een winkel die gespecialiseerd is in de verkoop van trouwpakken. Wanneer je een pasafspraak maakt, kan je samen met familie en vrienden in alle rust pakken passen. Een afspraak kan namelijk zomaar een paar uur duren! Bespreek je ideeën en wensen met de verkoper zodat hij of zij een goed beeld krijgt. Laat je ook verrassen door een pak waar je jezelf misschien helemaal niet in had gezien.

Wil je je trouwpak helemaal op maat laten maken? Oriënteer je dan eens op het samenstellen van een maatkostuum.

5. Trouwjargon om rekening mee te houden

Een specialist vraagt je waarschijnlijk om je wensen voor het revers en het soort pak. Daarom geven we hieronder een lijst van trouwpak-jargon waar je waarschijnlijk mee te maken gaat krijgen:

  • Single- of double breasted = Dit gaat om een enkele of dubbele rij knopen. Single-breasted wordt vaker open gedragen en geeft een diepere V-vorm. Een double-breasted jasje heeft vaak vier knopen en wordt dicht gedragen.

  • Revers = De kraag van je jasje. Er zijn drie varianten op de vorm van de kraag. Je kan namelijk kiezen voor notched (de meest gangbare vorm), peaked (puntiger, punten staan omhoog en benadrukken je schouders en je lengte) en shawl (zonder punten, ideaal bij gespierde schouders).

  • Rokkostuum = Het meest formele pak wat een bruidegom kan dragen. Het jasje is kort aan de voorkant en heeft lange puntige achterpanden.

  • Jacquet = Ook kostuum met lange achterpanden. Het jasje wordt aan de voorkant echter langzaam rond weggesneden waardoor hij aan de voorkant korter is.

  • Manchetten = Een dubbele stof rond het einde van de mouw. Deze wordt bij elkaar gehouden door een manchetknoop.

6. De details maken de man

De details maken dat jij er als bruidegom uitziet om door een (trouw)ringetje te halen. Denk daarom ook aan de details zoals welk ondergoed je draagt. Het laatste wat je wilt is dat de naden of de print van je ondergoed te zien zijn door de pantalon. Ook een strik, stropdas, pochet of sokken maken je trouwoutfit helemaal compleet.

Draag je manchetknopen? Denk er dan eens aan om je (schoon)vader of opa te vragen of zij een setje hebben die jij op de grote dag mag dragen. Ook kan je eens vragen naar de mogelijkheden om jullie namen of de trouwdatum in je pak te laten borduren. Dat maakt je pak echt persoonlijk en bijzonder.


Ben jij klaar voor het grote pasavontuur? Maak dan een pasafspraak in één van onze winkels.