Mode
Zo maak je jouw schoenen winterklaar

Zo maak je jouw schoenen winterklaar

Het najaar betekent neerslag en gladheid. Deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat jouw schoenen het soms zwaar te verduren krijgen. Voorkomen is dan beter dan genezen. Zorg er voor dat je, voor je de deur uitstapt, je schoenen voldoende beschermt tegen invloeden van buitenaf. Hoog tijd dus om jouw favoriete stappers aan een wintercheck te onderwerpen. Zo kan je ze nóg langer aan!

Zo maak je jouw schoenen winterklaar

1. Voorbereiding is het halve werk

Ter voorbereiding op die winterse wandeling, zorg je dat je schoenen bestand zijn tegen regen, modder en sneeuw. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je schoenen gloednieuw zijn. Zijn ze dat niet? Dan maak je ze eerst even goed schoon en droog.

Dan ga je aan de slag:

  • Verwijder de veters zodat je overal goed bij kan.

  • Gebruik een beschermende spray, bijvoorbeeld eentje met een voedende wax voor leren schoenen of een universele schoenenspray. Deze spray vormt een beschermend laagje op je schoen, waardoor het materiaal waterafstotend wordt en vlekken van modder of pekel het materiaal niet aantasten.

  • Ezelsbruggetje bij het inspuiten van je schoenen is 3×30: op 30 centimeter lichtjes inspuiten, 30 minuten laten drogen en minimaal elke 30 dagen herhalen.

  • Daarnaast hou je leren schoenen in de winter extra soepel door ze met enige regelmaat te poetsen en behandelen met een verzorgende wax.


Meer tips voor leren schoenen onderhoud? Hebben we voor je!


2. Wat te doen met je schoen bij thuiskomst uit regen of sneeuw

Zodra je thuiskomt na een flinke regenbui, wil je het liefst zo snel mogelijk je schoenen uittrekken en ze laten drogen door ze bij de verwarming te zetten. Dit kan het materiaal van je schoenen enorm uitdrogen! Laat ze liever op een andere plek goed drogen. Is je voetbed uitneembaar? Haal deze dan ook uit je schoen om het materiaal van je schoen goed te laten ademen.

Hier hebben we een aantal tips voor:

  • Plaats cederhouten schoenspanners in de schoenen. Deze nemen het vocht in de schoen op, voorkomen nare geurtjes en behouden de vorm van je schoen. Je kan dit ook doen met proppen krantenpapier, maar het inkt hiervan kan afgeven op je schoen. Wees hier dus voorzichtig mee.


Hoe kan je je suéde schoenen langer aan? Wij vertellen het je.