Selecteer een pagina
Home 5 Mode 5 Leren schoenen poetsen: zo doe je dat!

Leren schoenen poetsen: zo doe je dat!

Laatste update: 8 mei 2020

Zo moet je leren schoenen poetsen

Heb jij een paar favoriet leren schoenen in je kast staan? De boots die je in de herfst en winter draagt of juist die nette schoenen voor onder je pak? Goed onderhouden en gepoetste schoenen gaan langer mee een maken je outfit helemaal af. Leren schoenen poetsen doe je zo.

Met deze tips kan je jouw favoriete leren schoenen nog langer aan! Het gaat tenslotte om de details.

Bescherm je leren schoenen met een spray

Deze tip krijg je waarschijnlijk bij elk paar nieuwe schoenen die je koopt. Een goede spray met een voedende wax beschermt je leer immers tegen vuil en vocht. Ezelsbruggetje hierbij is 3 x 30: op 30cm afstand lichtjes insprayen, 30 minuten laten drogen, minimaal elke 30 dagen herhalen.

Let op bij handgekleurde schoenen (zoals van het merk Greve). De kans op vlekken is dan erg groot. De waxspray kan je dan het beste heel zuinig gebruiken op een afstand van minimaal 30 centimeter, zodat er geen druppels ontstaan op het leer. Ook kan je jouw schoenen regelmatig goed poetsen of behandelen met een speciale schoenencrème om ze tegelijkertijd te reinigen, beschermen en voeden.

Gebruik schoensmeer of schoenencrème in de juiste kleur

Of het nu smeer, poets of crème is, een speciale wax voedt en beschermt het leer. Schoenen van glad leer kan je met kleurloze schoensmeer verzorgen. Maar het voordeel van een gekleurde schoensmeer is, dat de kleur eventuele kleine beschadigingen van het leer wegwerkt. Ben je niet zeker van de kleur schoensmeer? Pak dan een tint donkerder dan je schoenen. Dit geeft de kleur van je schoenen een fijne opfrisser. Handgefinishte schoenen kan je in stappen poetsen, eerst met de lichte tint en dan de donkere tint.

Zo moet je leren schoenen poetsen

Voor je jouw leren stappers gaat poetsen, kan je het beste je veters verwijderen en zorgen dat je schoenen droog en schoon zijn.  Steek eventueel cederhouten schoenspanners in je schoenen, zodat elke kreuk in het leer voldoende aandacht en ook schoenpoets krijgt. Spanners houden daarnaast de schoen in model, trekken de loopplooien glad en nemen eventueel transpiratievocht op. Cederhout geeft een heerlijke frisse geur en werkt antibacterieel.

Breng met een oude lap stof een dun laagje schoenencrème (ter grootte van een koffieboon) aan over de gehele schoen. Laat dit minimaal een minuut of vijftien ‘opdrogen’ voor je de schoen met een zachte uitwrijfborstel of een doek boent tot ze weer glimmen. Je kan je schoenen flink laten blinken met een goede borstel gemaakt van paardenhaar. Rijg je veters terug in je schoenen en je kan weer een nieuwe dag aan!

Helaas worden schoenen wel eens vuil. Reinigen van glad leer gaat gemakkelijk met reinigingsfoam. Gebruik de foam onverdund op de bijgeleverde spons en wrijf hier je mooie schoenen mee in. Gebruik hiervoor de gele kant van de spons. Handgefinishte schoenen kan je beter niet reinigen. Dat komt omdat je de finish dan ook eraf haalt. Wil je je schoenen toch reinigen? Dan kan je de donkere finish herstellen met een schoenencrème in een donkere tint.

Deze schoenen poets je niet

Heb je lakleren schoenen? Dan gebruik je speciale lotion in plaats van schoensmeer. Je kan ook een speciale reinigende en beschermende schuim gebruiken op je lakschoenen. Ook schoenen van suède of nubuck poets je niet. Schoensmeer zorgt er namelijk voor de opstaande haartjes van het suède plat gaan liggen. Wil je weten hoe je deze schoenen verzorgt? Lees dan: Zo onderhoud je je suède schoenen.

Lees ook

Meer tips en inspiratie

Wintercheck: Heb jij de juiste warme winterjas?

Wintercheck: Heb jij de juiste warme winterjas?

Natuurlijk is de herfst nog zacht en denk je nog lang niet aan de winter. Die tussenjas is nog prima voor een rondje wandelen of de zaterdagochtend boodschappen. Maar… voor je het weet wordt het weer ijzig koud en snak je naar een warme voering, winddichte stof en...

Najaarsgarderobe? Met deze 7 items ben jij in 1x klaar!

Najaarsgarderobe? Met deze 7 items ben jij in 1x klaar!

Is jouw najaarsgarderobe toe iets nieuws waar je even mee vooruit kan, maar weet je écht niet welke jas, trui of schoenen je niet mag missen? Deze warme items zijn de afgelopen tijd het vaker in het winkelmandje gestopt en wij vertellen je graag waarom.Zit jouw nieuwe...

5x een wit overhemd dragen

5x een wit overhemd dragen

We weten het… We zeggen wel vaker dat je iets in je kast móet hebben. Toch is een wit overhemd de ultieme basic. Nette outfit nodig? Wit overhemd. Liever een stoere look? Ook een wit overhemd. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar we gaan het je nóg gemakkelijker...