Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2016/03/Afbeelding-klein-2.jpg

Overhemden advies

Minicursus (over)hemden.

Overhemden advies

De aankoop van een overhemd brengt verschillende keuzes met zich mee. Er zijn vele mogelijkheden in stoffen, stijlen en kleuren. Deze elementen lopen vaak erg uiteen. Maar wat is nu specifiek voor jou het beste overhemd? Draag vooral een overhemd waar je jezelf het meest comfortabel in voelt!

Wellicht ken je het probleem voor de keuze van het juiste overhemd wel: te korte mouwen, een boord die net niet sluit of teveel stof dat verdwijnt in je broek. Met deze minicursus overhemden zal je voortaan sneller het perfecte overhemd vinden.

Pasvorm

Wat zijn de verschillende pasvormen van overhemden? In het huidige straatbeeld zijn vooral getailleerde overhemden te zien, maar er zijn nog veel soorten pasvormen. Wanneer de pasvorm van het overhemd goed is, bepaalt dit zeker 50% van de uitstraling. Een goede pasvorm hangt samen met je lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Draag vooral een pasvorm waar je jezelf het meest comfortabel in voelt. Wanneer je een slank postuur hebt, kun je kiezen voor een slim fit pasvorm. Let hierbij wel op dat de knopen niet open gaan staan en het overhemd voldoende bewegingsvrijheid geeft. Bij een bredere lichaamsbouw en meer behoefte aan comfort tijdens het dragen, kun je kiezen voor een recht (classic fit) of een licht getailleerd model (tailored fit). Een overhemd dient mooi aan te sluiten rond het lichaam, terwijl het comfort behouden blijft. Het hemd mag niet te kort zijn aan zowel de onderkant als bij de polsen. Wanneer het te kort is aan de onderkant, zal deze bij de kleinste beweging uit je broek schieten. Een tip: het manchet moet doorlopen tot op het punt waar de pols knikt.

Stof

Een goed overhemd dient van een goede kwaliteit stof gemaakt te zijn. Maar welk materiaal kan dan het best gekozen worden? De eerste keus is altijd een overhemd vervaardigd van 100% katoen. Binnen het materiaal katoen zijn verschillende kwaliteiten. In principe geldt hoe zachter de stof, hoe beter de kwaliteit. En hoe meer kans dat je geen uren hoeft staan te strijken. Een eventuele tweede optie is een combinatie met linnen. Deze wordt alleen gedragen tijdens warme zomerdagen. Daarnaast is ook de manier van weven bepalend voor de kwaliteit van het overhemd.

Knopen

Knopen zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen je outfit helemaal afmaken. Er is een ruime keuze uit kleuren, vormen en materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld houten, metalen, kunststof, parelmoer of leren knopen. Bij een gemiddeld overhemd zijn er zes knopen op de knopenbies gestikt. De boordknopen worden niet meegeteld. Soms wordt er een extra knoop toegevoegd onderaan het overhemd, wat er voor zorgt dat het hemd mooier in vorm blijft en netjes in de broek blijft zitten. Bij de moderne overhemden zijn de knoopsgaten in contrasterende garen gestikt. Hierdoor vallen deze beter op in het overhemd en worden ze stijlbepalend voor de rest van het overhemd.

AW17_Maatwerk-45
AW17_Maatwerk-49
AW17_Maatwerk-58
AW17_Maatwerk-47
AW17_Maatwerk-56
AW17_Maatwerk-51

Boord

Eén van de meest gestelde vragen is ‘welke boord moet ik kiezen?’ Dit is niet alleen afhankelijk van het wel of niet dragen van een stropdas of strik. maar het heeft ook te maken met de vorm van je gezicht, de lengte van je nek en jouw persoonlijke voorkeur. Bij een breed gezicht met een kortere nek adviseren wij een lager boord met korte punten. Bij een smaller gezicht met een langere nek is een hoge staander en weggesneden punten vaak goed passend. Wanneer je graag een stropdas draagt, is een weggesneden boord of cut-away boord het mooiste. Een overhemd met
hoge staander, dubbelknoops spread kan ook goed zonder das of strik gedragen worden voor een meer casual uitstraling.

In het boord van een kwalitatief goed overhemd zitten baleinen geplaatst die de kraag mooi in vorm houden. Dit is niet nodig bij een dubbelknoops spread: hier zijn deze baleinen niet geplaatst omdat het boord van zichzelf al stevig genoeg is. Let op dat de baleinen tijdens het wassen en strijken verwijderd moeten worden om te voorkomen dat er vlekken in het overhemd ontstaan. Ook bestaat de kans dat de baleinen tijdens het wassen kwijt raken. Het boord van het overhemd dient mooi rond de nek te sluiten. Om te bepalen of de boord goed bij jouw nek past kun je één vinger tussen je nek en de boord plaatsen.

Kleur

Bij een casual overhemd zijn alle kleuren en combinaties mogelijk als het alleen informeel gedragen wordt. Wanneer het overhemd formeel gedragen wordt, gelden er andere regels. De basisregel die hiervoor geldt, is “wanneer je wilt opvallen, doe dat dan eerder met een bijzondere das dan met een overhemd”. Een grove ruit kan bijvoorbeeld zeer in het oog springen. In de praktijk worden vooral de kleuren wit en lichtblauw gedragen tijdens formele gelegenheden. Het is echter leuk om te variëren met een subtiele streep of ruit dessin. Je kunt ook voor een andere weving kiezen waardoor het overhemd meer glanst, en dus meer opvalt.

Extra lange mouw (mouwlengte 7)

In ons assortiment hebben wij ook overhemden met extra lange mouw, dit betekent zoals het al voor zichzelf spreekt een overhemd is met een extra langere mouw. Een standaard overhemd heeft mouwlengte 5 en een overhemd met extra lange mouw een mouwlengte van 7. Mouwlengte 5 wilt zeggen dat de lengte van de mouw tussen de 50 en 59,9 centimeter is. Bij mouwlengte 7 de lengte van de mouw tussen de 70 en 79,9 centimeter is. De lengte van je mouw bepaal je door het meten van de ruimte tussen de rand van je schouder tot aan de rand van het manchet.

Lees hier hoe het overhemd met korte mouw draagt!

Deel dit bericht:

8 Comments

 • Mijn vader droeg overhemden met een te lange mouw, en deed dan om zijn bovenarmen een soort elastiek of metalen veer waardoor de mouwen wat hoger bleven zitten. Bestaat zoiets nog en hoe heten ze?

  • Ik denk dat je mouwophouders bedoelt. Deze zijn nog wel te koop, maar niet bij bij Only for Men. Als je online even kijkt op ‘mouwophouders’, dan krijg je het vast gevonden. Succes!

 • Het dragen van een overhemd met een blinde sluiting, kan dat alleen met een vlinderstrik of ook met een stropdas?

  • Een overhemd met blinde sluiting is voornamelijk bedoeld om te dragen met een vlinderstrik!

 • Jammer dat een seniorverkoper mij dan een verkeerd advies gaf. Ik heb een dergelijk overhemd gekocht omdat het volgens hem ook heel goed gedragen kon worden in combinatie met een stropdas.

 • Aardig die adviezen maar ik kocht altijd overhemden van een bepaald merk totdat de regular steeds meer op slim fit ging lijken. Gefrustreerd hierdoor bezocht ik de site van dat merk eens en wat bleek, men had de regular maat “aangepast” aan de huidige mode. Als er ineens centimeters verschil zit t.o.v. de “oude” regular kun je toch niet meer spreken van een standaard? Tenzij je het als de nieuwe standaard introduceert. Ik vrees dat deze aanpassing niet beperkt is tot dit (kwalitatief goede) merk.

  • Hoi Frank,

   Bedankt voor je reactie. De nieuwe standaard is inderdaad wel een smallere pasvorm als jaren geleden. Maar er zijn nog genoeg merken die overhemden met een échte regular fit verkopen, die dus een standaard/normale pasvorm hebben.
   Kijk maar eens bij de merken: The BLUEPRINT Premium, Campbell, State of Art of Tommy Hilfiger.
   Uiteraard ben je altijd welkom in één van onze winkels voor een passend stijladvies!

   Groet, Lizzy
   Team Only for Men

Geef een reactie