Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2016/11/stropdas-klein.jpg

Stropdas strikken

Wij helpen je een handje.

Een stropdas of vlinderdas strikken hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen even door hebben hoe het nu eigenlijk moet. In deze blogpost helpen we je verschillende knopen te strikken. We leggen het je stap voor stap uit aan de hand van handige afbeeldingen. Zelfs met twee linkerhanden moet het haast lukken. Succes!

In deze blogpost behandelen we de volgende manieren om te knopen:


De halve-windsor
Met de halve-windsorknoop knoop je een symmetrische driehoek in je stropdas. Bredere stropdassen van een lichtere stof komen met deze knoop het beste tot hun recht.

Stap 1: De eerste stap is de stropdas om je nek te hangen, de dunne kant van de das aan de rechterkant. Dit stuk moet je in verhouding wat korter houden. Met het brede gedeelte ga je de knoop maken. Leg het brede gedeelte over het dunne gedeelte heen.

Stap 2: Ga met het brede en langere gedeelte van de stropdas onder het dunnere korte gedeelte langs. Houdt de das wel recht, maak er geen draai in anders wordt het een rommeltje.

Stap 3: Het brede gedeelte haal je nu bovenlangs via je nek achter de stof die om je nek zit door. Als het goed is moet nu de “achterkant” van de das zichtbaar zijn als je deze laat hangen.

Stap 4: Trek de stropdas strak zodat de das nu in de eerste knoop zit.

Stap 5: Ga met het brede gedeelte van de das over het korte dunne gedeelte heen naar de rechterkant. Haal hem nu overlangs en achterlangs weer richting de kin.

Stap 6: Als het goed is moet er nu weer een holte aan de voorkant ontstaan zijn. Hier steek je het brede gedeelte in zijn geheel door.

Stap 7: Trek de das strak. Als het goed is ben je klaar voor de dag want de stropdas zit goed. Is dit niet het geval? Blijven oefenen en kijk naar de afbeelding, misschien ben je wat meer visueel ingesteld.

Halve-windsor2

De four-in-hand techniek
Dit is een basisknoop die je kunt leggen in je stropdas. Je knoopt hiermee je das vrij gemakkelijk en je krijgt een kleinere knoop.

Stap 1: De eerste stap is de stropdas om je nek te hangen, de dunne kant van de stropdas aan de rechterkant. Dit stuk moet je in verhouding wat korter houden. Met het brede gedeelte ga je de knoop maken. Leg het brede gedeelte over het dunne gedeelte heen.

Stap 2 : Bij stap 2 ga je met het brede langere gedeelte van de stropdas onder het dunnere korte gedeelte langs. Zorg ervoor dat je geen draai in je das maakt, hierdoor wordt het een rommeltje.

Stap 3: Vervolgens ga je weer terug naar de andere kant zodat je nu een soort lus hebt.

Stap 4: Met het brede gedeelte ga je nu onder de lus door die je gemaakt hebt. Het brede gedeelte ga nu onder je kin weer tevoorschijn halen.

Stap 5: Het gedeelte wat je nu nog overhebt wat onder je kin vandaan gekomen is steek je in de holte die nu ontstaan is aan de voorkant van de stropdas. Het brede gedeelte moet helemaal door deze holte heen.

Stap 6: Trek de stropdas strak en recht en je bent klaar voor de dag want de stropdas zit nu helemaal goed. Of niet, in dit tweede geval moet je het gewoon nog eens proberen. Oefening baart kunst zeggen we dan maar.

Stropdas_knopen_four_in_hand2

De windsorknoop
De windsorknoop is een knoop voor de mannen die al langer dan vandaag een stropdas dragen. Het eindproduct is een grote en dikke knoop.

Stap 1: De eerste stap is de stropdas om je nek te hangen, de dunne kant van de das aan de rechterkant. Dit stuk moet je in verhouding wat korter houden. Met het brede gedeelte kun je een knoop maken. Leg het brede gedeelte over het dunne gedeelte heen.

Stap 2: Haal het brede gedeelte van de stropdas als een lus over het dunne korte gedeelte heen, onderlangs via de nek.

Stap 3: Haal het brede gedeelte nu weer achter het dunne gedeelte door naar de linkerkant.

Stap 4: Ga met het brede gedeelte nu weer bovenlangs richting de nek.

Stap 5: Haal het brede gedeelte bovenlangs achter het nekgedeelte door weer naar onder, naar de rechterkant.

Stap 6: Ga met het brede gedeelte nu voor het dunne gedeelte door naar de linkerkant.

Stap 7: Steek het brede gedeelte onderlangs en achterlangs richting de kin. Als het goed is moet er nu aan de voorzijde een “holte” ontstaan.

Stap 8: Steek het brede gedeelte in de holte en haal het helemaal naar beneden.

Stap 9: Trek de stropdas strak en recht. Je bent nu klaar voor de dag want de stropdas is geknoopt.

Windsorknoop2

Een vlinderdas strikken
Een vlinderdas wordt vaak gedragen naar formele gelegenheden, feestjes en gala’s. Er bestaan vlinderdassen die al voor je zijn gestrikt, maar het meeste indruk maak je toch echt met een vlinderdas die je zelf hebt gestrikt. Lees hieronder hoe je dat doet.

Stap 1: Hang de vlinderdas om je nek, de ene kant langer dan de andere kant.

Stap 2: Leg nu de langere kant over de kortere kant heen.

Stap 3: Vervolgens haal je de langere kant nu door de lus om je nek heen. Je maakt als het ware een knoop.

Stap 4: Sla het stuk wat uiteindelijk de knoop moet vormen van het kortere stuk bij het begin van de vlinder om.

Stap 5: Stap vijf is de moeilijkste stap van allemaal. Sla het langer gelaten stuk bij het begin van de vlinder om, de andere kant op dan het andere stuk. Haal nu dit stuk das, in het midden over de andere vlinder heen. Steek de vlinder nu achterlangs door de ontstane lus heen.

Stap 6: Trek de knoop nu strak en fatsoeneer zodat er een mooie vlinderdas ontstaat.

Vlinderdas_strikken2

Blijft het strikken een lastig verhaal? Dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare vlinderdas kopen bij Only for Men. Heb je nog geen goede stropdas gevonden? Kijk dan op de webshop van Only for Men! Wij hebben er ruim 350 voor je. Daar moet er wel een bijzitten die je vrouw goedkeurt. We hebben er genoeg!

stropdassen

vlinderstrikken

Deel dit bericht:

Geef een reactie