Mode
De smoking: zo draag je ‘m zoals het hoort

De smoking: zo draag je ‘m zoals het hoort

Een spetterend (trouw)feest, exclusieve première of loeiluxe Black Tie gala op de planning? Voor deze speciale gelegenheden draag je -volgens de dresscode- vaak een smoking. Hoewel wij wel houden van het breken van regeltjes hier en daar, is de manier waarop je dit formele pak draagt wel aan wat regels gebonden. Hoe hoort het? Zo hoort het!

De smoking: zo draag je ‘m zoals het hoort

Wist je bijvoorbeeld dat een smoking doorgaans een twee- of driedelig, meestal zwart en slank gesneden pak is? Dat niet alleen, ook het smokingjasje voldoet aan een aantal regels. Zoals een satijnen revers en het ontbreken van splitten. De knopen hebben dezelfde kleur als het revers en daarnaast is het smokingjasje vaak iets korter dan je alledaagse colbert.

Daarnaast zijn de volgende onderdelen ook belangrijk als je een smoking (of in het Engels Tuxedo) op de juiste manier wil dragen:

profuomo originale slim fit smoking overhemd

1. Het perfecte witte smokingoverhemd

Het overhemd voor deze avondkleding is wit. Traditioneel gezien heeft een tuxedo dress shirt een zogenaamde ‘wing collar’; een opstaande boord waarbij de punten naar voren geklapt zijn. De knopen van dit overhemd zijn niet zichtbaar door een blinde sluiting. De manchetten van de mouwen zijn dubbel voor een extra luxe uitstraling. De dubbele manchet is logischerwijs twee keer zo lang als een enkele – en wordt dan ook bij elkaar gehouden door manchetknopen.

Profuomo Smoking Overhemd
profuomo manchetknopen

2. Welke manchetknopen?

De manchetten zijn altijd zichtbaar, omdat ze iets onder de mouw van je jasje uitkomen. Daarom is het belangrijk dat je manchetknopen goed matchen met je smoking kostuum. De meest veilige optie is om voor zilverkleurige manchetknopen te kiezen zonder teveel poespas. Egaal, mat of eventueel met een zwart detail. Meer heb je niet nodig, beloofd. 😉

Profuomo Manchetknopen
profuomo bretels zwart

3. Smoking pantalon met of zonder riem?

De pantalon heeft geen riemlussen en wordt dus ook niet gedragen met een riem. De broek wordt omhooggehouden door zijspanners of juist door stijlvolle bretels. Aan de binnenkant van de meeste pantalons vind je namelijk knoopjes om bretels aan te bevestigen. De bretels draag je in zwart of wit. Een gilet of de satijnen sjerp, genaamd cumberband, verbergen de bretelsknopen en broeksluiting. Tegenwoordig wordt deze satijnen band minder gebruikt, waardoor de bretels zichtbaar zijn wanneer je je jasje opent.

Profuomo Bretels
profuomo zwarte vlinderstrik

4. Zwarte vlinderdas

Bij een smoking draag je een strik. Een vlinderdas strik je het liefst natuurlijk zelf, al zal er echt niemand raar opkijken als je een voorgestrikte das koopt. De strik bij de tuxedo is zwart en het liefst van hetzelfde materiaal als de revers van je smokingjasje. Een witte strik hoort niet bij deze dresscode, het is tenslotte Black Tie.

Profuomo Vlinderstrik
profuomo wit pochet

5. Wit pochet

De pochet is wit en het liefst van zijde. Let op dat de kleur voldoende matcht met je overhemd, anders lijkt je pochet al snel vergeeld en dat is zonde. Steek de pochet nonchalant in je borstzak of vouw het juist strak op zodat er alleen een recht streepje zichtbaar is.

Profuomo Pochet
giorgio smoking schoenen zwart

6. Welke schoenen draag je onder een smoking?

De beste schoenen die je kunt dragen blijven toch de klassieke, zwarte lakschoenen met veters. Hiermee maak je de outfit helemaal af. Pure klasse en stijl. Kan je geen lakschoenen vinden? Dan zijn zwarte schoenen van glad leer en zonder opvallende details ook een acceptabele optie. Luxe instappers die hieraan voldoen mogen ook.

Giorgio Smoking Schoenen
falke tiago sokken zwart

7. Sokken en horloge

Officieel draag je zwarte sokken bij je avondkleding. Door deze formele dresscode wordt creativiteit helaas niet altijd gewaardeerd. Ga voor lange zwarte sokken, zodat je kuiten niet zichtbaar zijn als je gaat zitten. Een horloge bij je smoking dragen is overigens uit den boze. Je wil immers niet de indruk wekken dat je de tijd in de gaten moet houden.

Falke Tiago Sokken

Is een smoking eigenlijk altijd zwart?

Een smoking hoeft niet altijd zwart te zijn. Gangbare kleuren zijn bijvoorbeeld donkerblauw, grijs of (bij warm weer) wit. Dutch Dandies heeft smokings in drie prachtige kleuren in de collectie. Zwart is de meest klassieke kleur, maar diep donkerblauw is ook zeer geschikt voor een nette gelegenheid. Daarnaast hebben we voor de liefhebber een prachtig grijze non-woven smoking. Een kleur voor de man die een keer iets anders wilt én durft.