Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2020/10/fantastische-whiskys-voor-bij-de-openhaard.jpg

Fantastische winterse whisky’s voor bij de open haard De favorieten van de liefhebber!

Whisky voor de winter

In de donkere dagen van de herfst en winter snak je wellicht wat vaker naar een goed glas whisky. Bijvoorbeeld om je lekker warm te houden of de dag mee af te sluiten bij de open haard. Gelukkig valt er genoeg te kiezen van grote en kleinere distilleerderijen van over de hele wereld. Benieuwd welke winterse smaken je niet mag missen? Hoog tijd om liefhebber en kenner René aan het woord te laten over welke whisky’s je deze winter moet proeven!

Allereerst: Whisky versus Whiskey

Het verschil tussen whiskey en whisky is een kwestie van schrijfwijze. In Schotland schrijven ze ‘whisky’ en in Ierland ‘whiskey’. Men zegt dat de Ieren het onderscheid wilden maken in hun product door de -e toe te voegen.

Ook in Japan, Canada en India wordt ‘whisky’ gebruikt. Amerika hanteert dezelfde schrijfwijze als de Ieren, dus ‘whiskey’.

De ultieme winterse whisky’s

Als we René vragen naar zijn favoriete smaken voor de winter, reageert ij kordaat. “Voor de wintermaanden adviseer ik toch wel wat meer krachtige smaken. Denk aan donkere chocolade, koffie of een licht rokerige smaak. Ik deel graag mijn vijf favorieten voor de koude maanden. Toevallig komen deze allemaal uit Schotland, maar uiteraard valt over smaak niet te twisten.”

1. Mortlach 12 years uit de Speyside regio van Schotland

“Mijn ultieme favoriete whisky is een Mortlach die op sherryvaten gelagerd is. Over het algemeen wordt er in Schotland twee keer gedistilleerd en in Ierland drie keer. Mortlach wordt gemiddeld 2.8 keer gedistilleerd. Dit geeft waarschijnlijk de smaak die ik zo lekker vind. Rijke smaken van geroosterd eiken en afwisselende tonen die zoet en nootachtig zijn. Denk aan donkere chocolade en een hint van kastanje.”

2. Kilchoman Machir Bay van de ruige westkust van Schotland

“Een lekkere geturfde whisky die voor een goede diepe smaak zorgt. Bij een malt whisky wordt de gerst gemout. Dit wil zeggen dat onder de gerst een houtvuur wordt aangestoken, hierdoor gaat de gerst kiemen. Bij een geturfde whisky worden er in dat vuur brokken turf gedaan. De rook hiervan gaat ook door de gerst, wat zorgt voor een extra krachtige en rokerige dimensie. Een hintje vanille en butterscotch zorgt voor een heerlijk lange nasmaak.”

3. Edradour 10 years uit de Schotse hooglanden

“Deze zijn zeer smaakvol. Ik heb zelf nog nooit een slechte Edradour gedronken. De 10 years is een zachte single malt met zoete tonen en een romige textuur. Ondanks de zoete smaken, zorgt het vleugje turf en de hint van geroosterde amandelen voor een krachtige smaak.”

Wil jij deze winter verrassen met een smaakvolle cocktail op basis van whisky? Probeer dan eens een klassieke Old Fashioned!

4. Dalmore uit de Schotse hooglanden

“De Schotse Dalmore whisky’s zijn allen wat steviger van smaak. Dus of je nu kiest voor een fruitige Regalis – gerijpt op sherryvaten – of een kruidige Dominium, deze zijn altijd goed voor in de wintermaanden!”

5. Compass Box Oak Cross uit Schotland

“Een goede blended malt. Dit houdt in dat er twee of meer gedistilleerde whisky’s samen gebotteld worden als één whisky. De Oak Cross is heerlijk voor in het najaar en goed betaalbaar. Deze whisky is gerijpt op een mix van nieuwe en oude Amerikaanse eikenhouten vaten. Bij het drinken ontdek je een fruitig karakter met hints van kruidnagel en zoetige karamel-appel. Ideaal bijvoorbeeld voor tijdens de feestdagen!”

Wij vroegen whiskyliefhebber René – eigenaar van lokale drankenspecialist van Rooij in Culemborg – naar zijn ultieme favoriet en winterse whiskytips! zijn vriendengroep, genaamd ‘The Whisky Mates’, reisde al zo’n 61 verschillende distilleerderijen af. Inmiddels heeft hij meer dan 500 verschillende whisky’s en whiskey’s in zijn assortiment.

Deel dit bericht: